Rusland lanceert nieuw betalingsplatform om sancties te omzeilen

Rusland werkt versneld aan een nieuwe infrastructuur voor crypto-betalingen om in lijn te komen met andere wereldmachten die cryptocurrency gebruiken voor internationale handel. Deze ontwikkeling komt vlak voor een parlementaire stemming over crypto-wetgeving, die op 23 juli gepland staat.

Russische toezichthouders erkennen de noodzaak van stevige strategieën om de risico’s van crypto-transacties te beperken. Dit is vooral belangrijk nu Rusland recentelijk vertragingen heeft ondervonden bij internationale betalingen met belangrijke handelspartners zoals China, India, de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije.

Yuri Chekhanchin, hoofd van de Russische toezichthouder, benadrukte de mogelijke gevaren van het gebruik van cryptocurrencies voor grensoverschrijdende betalingen, maar bevestigde dat de toezichthouder bevoegd is om risicovolle of niet-conforme transacties te blokkeren. Hij benadrukte ook het dringende karakter van de goedkeuring van de wetgeving en zei:

“Dit is een noodzaak voor bedrijven, vooral in situaties met sanctiemechanismen, wanneer zij de internationale markt moeten betreden en dit niet altijd via standaardmethoden kan.”

In 2022 ondertekende president Vladimir Poetin een wet die het gebruik van cryptocurrencies voor betalingen binnen Rusland verbiedt. Het land is ook van plan de interne werking van crypto-exchanges te verbieden. Verschillende landen gebruiken cryptocurrencies al voor internationale handel, vooral om sancties te omzeilen.

Als de nieuwe wetgeving wordt goedgekeurd, zal deze naar verwachting het huidige verbod op crypto-handel binnen Rusland niet veranderen. In plaats daarvan is het gericht op het faciliteren van internationale transacties met cryptocurrencies.

Ruslands nieuwe initiatief wijst op een mogelijke verandering in zijn houding ten opzichte van cryptocurrencies. In een land dat kampt met internationale sancties, is de voorgestelde wetgeving bedoeld om de internationale handel met de Russische economie te vergemakkelijken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!