Griekse overheid gaat vanaf 2025 belasting heffen op crypto

Volgens lokale berichten is de Griekse overheid bezig met het opzetten van een belastingkader voor cryptocurrencies en digitale activa, die momenteel niet officieel worden erkend. Op 15 juli meldde de Griekse krant Ekathimerini dat een speciale commissie in september haar rapport over cryptocurrencies en digitale activa zal presenteren aan het Ministerie van Nationale Economie en Financiën.

Een voorstel voor de aanpak van crypto wordt verwacht en tegen januari 2025 zullen cryptocurrencies naar verwachting onder de belastingheffing vallen. Volgens de krant zullen winsten uit handel in crypto en digitale activa worden belast als vermogenswinst uit de verkoop van effecten tegen een tarief van 15%.

De bevindingen van de commissie zullen in drie delen worden gepresenteerd: het definiëren en registreren van alle cryptocurrencies, de belastingmethode en het monitoringsproces.

Ekathimerini meldt dat door het ontbreken van wetgeving in Griekenland, de winsten uit crypto momenteel worden “geëxploiteerd” door investeerders, waarbij slechts “zeer weinigen” de winsten uit dergelijke transacties aangeven.

De krant vermeldt dat deze investeerders “vooral werklozen of belastingbetalers zonder inkomen maar met aanzienlijke vastgoedbezittingen” zijn. Accountants en belastingdeskundigen in Griekenland zien een toename in crypto-activiteit, vooral onder mensen van ongeveer 30 jaar.

Griekse crypto-scene De crypto-scene in Griekenland groeit met de toename van gebruikersactiviteit in het land. In Athene, de hoofdstad, vinden steeds meer crypto-gerelateerde evenementen en bijeenkomsten plaats.

In april kondigden de Griekse effectenbeurs (ATHEX) en de Sui-blockchain hun samenwerking aan, die later werd bevestigd. Deze samenwerking leidde tot een nieuw fondsenwervingsmechanisme via het Sui-ecosysteem.

In een interview zei een vertegenwoordiger van Sui dat het Electronic Book Building (EBB)-systeem van de Griekse effectenbeurs “aan de voorhoede van innovatie staat […] vergeleken met beurzen wereldwijd.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!