China kampt in crisis: 40 banken sluiten plotseling in een ‘verdwijntruc’

China kampt met een golf van bankfaillissementen, waarbij al 40 banken failliet zijn gegaan door een teruglopende vastgoedmarkt en gebrekkig risicomanagement.

Recentelijk werden binnen een week 40 kleine banken opgeslokt door grotere instellingen, een ongeziene schaal van consolidatie sinds de spaar- en kredietcrisis van de jaren ’80 en ’90. volgens The Economist.

Ongeveer 3.800 landelijke kredietverstrekkers in China, met gezamenlijke activa van $7,5 biljoen, kampen met slechte leningen. Sommige van deze banken rapporteren zelfs dat 40% van hun leningen niet presteert.

De meeste van deze falende banken zijn samengevoegd in de Liaoning Rural Commercial Bank, een instelling die door toezichthouders is opgericht om probleembanken te beheren. In de afgelopen 10 maanden zijn vijf soortgelijke instellingen opgericht, wat zorgen baart over het creëren van nog grotere probleembanken.

Ondanks deze economische uitdagingen, zoals dalingen in de bouwsector, verminderd consumentenvertrouwen en een stijgende schuldquote ten opzichte van het BBP, blijven de grootste Chinese banken het goed doen.

De Industrial and Commercial Bank of China blijft de grootste bank in de Azië-Pacific, terwijl de China Construction Bank in Q2 2024 een aanzienlijke groei in marktkapitalisatie zag.

S&P Global waarschuwt dat kleinere banken het meest kwetsbaar zijn voor een langdurige neergang van de vastgoedmarkt, terwijl de overheid steeds selectiever wordt met haar steun.

Vooral landelijke banken vertonen hoge percentages niet-presterende leningen en hebben zwakke kapitaalbuffers, wat wijst op nog meer financiële problemen in de nabije toekomst.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!