Elon Musk onthult “illegale geheime” censuur deal door EU

De bekende eigenaar van onder andere Tesla Motors en X (voorheen Twitter), Elon Musk, beweerde afgelopen vrijdag dat de Europese Commissie zijn X-platform een ​​“illegale geheime deal” aanbood om “stille” toespraken te censureren nadat de commissie haar ervan beschuldigde de digitale wetten van de EU te overtreden. Hij beschreef het als volgt:

“De Europese Commissie heeft X een illegale geheime deal aangeboden: als we stilletjes de toespraak zouden censureren zonder het aan iemand te vertellen, zouden ze ons geen boete opleggen.”

Hij vervolgde met:

“De andere platforms accepteerden die deal. X niet. We kijken uit naar een zeer openbare strijd in de rechtbank, zodat de mensen van Europa de waarheid kunnen kennen.”

De verklaring van Musk kwam als reactie op de Europese Commissie die eerder vrijdag zei dat X de Digital Services Act (DSA) schendt op gebieden die verband houden met “donkere patronen, advertentietransparantie en gegevenstoegang voor onderzoekers”.

De commissie waarschuwde dat als haar voorlopige standpunten worden bevestigd, X met zware boetes te maken kan krijgen.

De Europese Commissie ontkende de bewering van Musk resoluut, waarbij commissaris voor Interne Markt Thierry Breton zei: “Er is nooit een ‘geheime deal’ geweest – en zal er nooit komen – met wie dan ook.” Hij ging verder met:

“Voor alle duidelijkheid: het is UW team dat de Commissie heeft gevraagd om het proces voor de schikking uit te leggen en onze zorgen te verduidelijken. We hebben dit gedaan in overeenstemming met de vastgestelde regelgevingsprocedures.”

Hij voegde hier aan toe:

“Aan jou om te beslissen of je al dan niet toezeggingen doet. Dat is hoe procedures voor de rechtsstaat werken. Tot ziens (in de rechtbank of niet).”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!