Abra schikt voor $82 miljoen met 25 Amerikaanse staten

Abra heeft een schikking bereikt met toezichthouders in 25 Amerikaanse staten, waarbij het $82 miljoen teruggeeft aan klanten. Dit komt na een onderzoek dat onthulde dat het bedrijf zonder de benodigde staatslicenties opereerde, wat resulteerde in een collectieve regelgevende actie tegen Abra, zijn dochterondernemingen en CEO William Barhydt.

Uit een persbericht van de Conference of State Bank Supervisors (CSBS) van 26 juni blijkt dat toezichthouders uit staten zoals Georgia, Texas, Ohio en Vermont ontdekten dat Abra zijn cryptocurrency-diensten zonder de vereiste licenties aanbood. Hierdoor werden consumentenbeschermingswetten overtreden.

Reactie van CSBS voorzitter

CSBS-voorzitter Charlie Clark benadrukte de inzet van staatsregulatoren voor consumentenbescherming en naleving van regelgeving. Waar hij verklaarde:

“Staatsfinanciële toezichthouders nemen hun rol om consumenten te beschermen en ongeoorloofde activiteiten te voorkomen serieus. Bedrijven die de staatswetten niet naleven, zullen verantwoordelijk worden gehouden.”

Teruggave van activa en beperkingen

Als onderdeel van de schikking zal Abra $82 miljoen aan digitale activa teruggeven aan klanten uit de betrokken staten. Het bedrijf moet de volledige teruggave van deze activa verzekeren volgens de overeenkomst. Bovendien mag CEO William Barhydt geen zakelijke activiteiten meer verrichten in de betrokken staten, en zal hij alleen als passieve investeerder kunnen optreden.

Financiële gevolgen en vooruitzichten

De schikking omvat ook de kwijtschelding van boetes van $250.000 per jurisdictie, wat een significante clementie vertegenwoordigt gezien de ernst van Abra’s overtredingen. Deze beslissing past binnen de bredere trend van toenemende regelgevende acties om naleving te waarborgen en investeerders in de cryptomarkt te beschermen. Het verhoogde toezicht van Amerikaanse autoriteiten weerspiegelt een gezamenlijke inspanning om ongecontroleerde financiële activiteiten te beperken en consumenten beter te beschermen.

Conclusie

De schikking tussen Abra en de 25 staten benadrukt het cruciale belang van naleving in de snel veranderende cryptosector. Door akkoord te gaan met de terugbetaling van $82 miljoen aan digitale activa en het naleven van de regelgeving, erkent Abra het belang van toezicht op hun operaties. Deze zaak dient als een waarschuwing voor andere cryptobedrijven om de benodigde licenties te verkrijgen en binnen de wettelijke grenzen te opereren, om zo vertrouwen op te bouwen en consumentenbescherming te garanderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!