Voor deze crypto scams moet je uitkijken in 2024

Sinds de markt populairder wordt, wordt het cryptocurrency-landschap geplaagd door het schrikbeeld van scams, wat een schaduw werpt over de hele sector. Nu de populariteit van crypto zowel als investeringsvehikel als als ruilmiddel enorm is toegenomen, hebben opportunistische individuen geprobeerd mensen uit te buiten die niet bekend zijn met de fijne kneepjes van blockchain-ecosystemen.

De verschillende benaderingen van crypto-oplichting manifesteren zich in verschillende vormen, waarbij de volgende categorieën het meest voorkomen:

1. Phishing

Phishing-fraude richt zich op online crypto-wallets en omvat misleidende e-mails en nepwebsites om gebruikers te misleiden zodat ze hun privésleutels prijsgeven, wat uiteindelijk resulteert in diefstal van cryptocurrency.

2. Valse applicaties en websites

Fraudeurs creëren valse handelsplatforms of portemonnees voor cryptocurrency, maken gebruik van phishing-sites of regelrechte diefstal om het geld van gebruikers in gevaar te brengen. Gebruikers kunnen aanvankelijk ogenschijnlijk legitieme interacties ervaren, maar krijgen later problemen met het opnemen van geld.

3. Social Engineering-oplichting

Door individuen te manipuleren door middel van psychologische tactieken, doen oplichters zich voor als vertrouwde entiteiten om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gebruikersinformatie, wat vaak leidt tot het verlies van geld. Met name Trust Wallet, eigendom van Binance, werd in februari 2023 het slachtoffer van een social engineering-aanval ter waarde van $4 miljoen, georkestreerd door een georganiseerd misdaadsyndicaat in Rome.

4. Neppe giveaways

Fraudeurs beloven crypto-stortingen te verdubbelen of te vermenigvuldigen, waarbij ze gebruik maken van slimme berichten op sociale media om een gevoel van urgentie en legitimiteit te creëren, waardoor individuen worden verleid om geld over te maken in de hoop op onmiddellijke winst.

5. Beleggingsfraude

Oplichters lokken slachtoffers met beloften van aanzienlijke winsten in ruil voor stortingen in cryptocurrency, waarbij ze vaak rollen aannemen als ‘investeringsmanagers’ of vertegenwoordigers van aankomende cryptoprojecten.

6. Pump en dumps

Oplichters manipuleren de prijzen van minder bekende cryptocurrencies en verleiden investeerders met beloften van snelle waardestijging. Zodra beleggers inkopen, verkopen oplichters tegen hoge prijzen, waardoor de waarde vervolgens daalt.

7. SIM-swapping

Oplichters krijgen toegang tot een kopie van de simkaarten van slachtoffers, waardoor ze tweestaps-authenticatiecodes kunnen onderscheppen en ongeautoriseerde toegang kunnen krijgen tot crypto-wallets.

8. Rugpulls

Ontwikkelaars lokken investeerders naar nieuwe cryptocurrency-projecten, maar verlaten deze voordat ze voltooid zijn, waardoor investeerders waardeloze valuta overhouden.

Conclusie: Pas ook dit jaar op voor scams!

Terwijl de crypto-industrie zich blijft ontwikkelen, zijn waakzaamheid en bewustzijn van cruciaal belang om zich tegen deze misleidende praktijken te beschermen. Grondig onderzoek doen, informatie verifiëren en sceptisch blijven tegenover ongevraagde berichten zijn belangrijke stappen om jezelf te beschermen tegen het slachtoffer worden van cryptofraude.