Coinbase CEO verkocht duizenden aandelen vóór SEC aanklacht

Coinbase’s CEO Brian Armstrong heeft eerder deze week duizenden aandelen verkocht. De cryptogemeenschap op Twitter stelde vragen bij de beslissing van de CEO om zijn bedrijfsaandelen te dumpen gezien de handhavingsactie die tegen het bedrijf was gestart door de Securities and Exchange Commission (SEC). De twijfelachtige verkoop vond plaats slechts twee dagen voordat de effectenregulator de crypto-beurs aanklaagde, wat leidde tot een dubbelcijferige daling van de aandelenkoers.

Armstrong verdient $1,7 miljoen door verkoop

Volgens een indiening, dat door Brian Armstrong bij de SEC werd ingediend, verkocht de CEO van Coinbase op 5 juni 2023 maar liefst 29.730 aandelen. De verkoop vond plaats in 8 afzonderlijke transacties, allemaal op dezelfde datum. Armstrong verkocht de Klasse A Gewone Aandelen van zijn bedrijf tegen een gemiddelde prijs van $60,3 per aandeel, wat hem meer dan $1,7 miljoen opleverde.

Vervolgens kwam het nieuws naar buiten dat de SEC een aanklacht ingediend had tegen de cryptobeurs, wat voor een daling van 20% in de aandelenkoers van het bedrijf zorgde. Armstrong wist hier echter gedeeltelijk aan te ontkomen door een aanzienlijk deel van zijn aandelen te verkopen voordat het nieuws naar buiten kwam.

Een vooraf geplande aandelenuitverkoop?

Fox Business-journalist Eleanor Terrett deelde haar mening over de kwestie op Twitter nadat crypto-gebruikers Brian Armstrong ervan beschuldigden zijn aandelen te dumpen om de impact van de aanklacht van de SEC te vermijden. Terrett benadrukte echter dat de aandelen die door Armstrong werden verkocht onderdeel waren van een vooraf geplande aandelenuitverkoop die in augustus 2022 werd gestart. Volgens Terrett is het gebruikelijk dat leidinggevenden aandelenuitverkopen plannen op de eerste maandag van de maand of aan het begin van het derde kwartaal.

Berichten over de vermeende aandelenuitverkoop kwamen naar buiten enkele dagen nadat meerdere leidinggevenden van Coinbase, waaronder Brian Armstrong, op één dag aandelen ter waarde van meer dan $2,7 miljoen hadden verkocht. De betrokken leidinggevenden waren Chief Legal Officer Paul Grewal, Chief People Officer Brock Lawrence, Chief Financial Officer Haas Alesia en bedrijfspresident Choi Emilie.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!