USDT breekt all-time high in termen van marktkapitalisatie

De door Tether uitgegeven USDT stablecoin heeft een nieuwe recordmarktwaarde bereikt van meer dan $83 miljard en behoudt daarmee zijn dominantie op de stablecoinmarkt. De nieuwe recordmarktwaarde van de USDT stablecoin valt samen met een jaar waarin andere stablecoin-uitgevers moeite hebben om overeind te blijven vanwege regelgevende problemen. Dit werd ook opgemerkt door Changpeng Zhao, CEO van de cryptocurrency-exchange Binance.

CZ vestigde de aandacht op BUSD, een door Paxos uitgegeven stablecoin van Binance, in een citaattweet. De CEO van Binance verklaarde dat “BUSD een volledig gereguleerde stablecoin is die door NYDFS is begrensd op $23 miljard en momenteel een marktkapitalisatie van $5 miljard heeft, terwijl USDT sindsdien enorme groei heeft doorgemaakt.”

In februari van dit jaar gelastte het New York Department of Financial Services (NYDFS) Paxos om de uitgifte van nieuwe BUSD-stoppen wegens overtredingen van de effectenwetten.

Terwijl USDT zijn hoogste marktkapitalisatie bereikt heeft, hebben concurrenten zoals de door Circle uitgegeven USD Coin (USDC) en Binance’s BUSD moeite om hun marktdominantie te behouden. De marktkapitalisatie van USDC, de op een na grootste stablecoin, bedraagt $28,8 miljard, met een verschil van meer dan $50 miljard. Ter vergelijking: op een gegeven moment naderde de marktdominantie van USDC die van USDT, en in juni 2022 bereikte de marktkapitalisatie een recordhoogte van $55,8 miljard.

Hoewel de langdurige bear-markt in 2022 een negatieve invloed had op beide stablecoins, die een daling van de marktkapitalisatie zagen na de piek in juni 2022, is USDT erin geslaagd om sterker terug te komen met een grotere marktdominantie, terwijl de marktkapitalisatie van USDC bijna gehalveerd is.

De belangrijkste reden voor het verlies van marktaandeel van andere stablecoins is te wijten aan regelgevend toezicht van Amerikaanse autoriteiten in combinatie met de bankencrisis. Na een verbod op nieuwe uitgifte van BUSD wegens vermeende beveiligingsovertredingen, daalde de marktkapitalisatie van BUSD snel omdat gebruikers hun BUSD begonnen om te zetten in andere stablecoins.

Op dezelfde manier kwam USDC in een crisis terecht door het instorten van de Silicon Valley Bank, waar de uitgever van de stablecoin ongeveer $3,3 miljard aan reserves had. Dit leidde tot marktpaniek en een daaropvolgende loskoppeling van de Amerikaanse dollar. Hoewel USDC de volgende dag weer gekoppeld werd, had dit een aanzienlijke invloed op de marktkapitalisatie, omdat velen hun USDC omzetten in andere stablecoins uit angst voor een totale crash.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!