Bitcoin miners zijn blij ondanks daling in transactieopbrengsten

Bitcoin (BTC)-mining is in 2023 lucratief geworden, met mei als een succesvolle maand voor een sector die in 2022 zwaar getroffen werd. Volgens het analytische bedrijf Glassnode hebben Bitcoin miners namelijk tijdens de recente piek $17,8 miljoen aan transactiekosten verdiend, wat alleen overtroffen werd door twee handelsdagen in 2018.

Nu het netwerkverkeer is afgenomen, is ook de opbrengst uit transactiekosten gedaald. Desalniettemin blijft dit, in vergelijking met historische gegevens, nog steeds een aanzienlijk hoog bedrag. Miners verdienden $1,7 miljoen aan opbrengsten, beter dan meer dan 83% van de handelsdagen.

Een betere manier om naar de groeiende winstgevendheid van BTC miners te kijken, is door de totale dagelijkse opbrengst van miners te vergelijken met het 365-daags eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA). De grafiek toont aan dat de opbrengst na gedurende het grootste deel van 2022 onder het SMA te blijven, sinds maart 2023 boven het jaarlijkse gemiddelde uitkomt, met een verschil van $9 miljoen in de afgelopen 24 uur.

De snel toenemende hash rate van het netwerk was nog een indicatie van de groeiende prominentie van miners. De hash rate, ofwel het rekenvermogen dat nodig is om blokken te minen, bereikte op 1 mei een recordhoogte van 439 EH/s en ongeveer 397 EH/s in de afgelopen 24 uur. Hoewel miners ongetwijfeld meer tijd en middelen investeerden in mining, rechtvaardigden de opbrengsten de inspanning.

Hoewel hoge kosten het potentieel hadden om de reserves van miners te vergroten en mining te stimuleren, kon het ook leiden tot meer verkoopdruk van miners. Gegevens van CryptoQuant toonden aan dat na een korte periode in het midden van mei het aantal munten dat van miners’ wallets naar exchanges werd overgezet was gedaald, wat erop wijst dat miners nog niet bezig waren met winstneming.

De voorgestelde 30% belasting op energiekosten voor cryptocurrency miners in de Verenigde Staten, die veel kritiek kreeg, is ingetrokken, aldus Congreslid Warren Davidson op 29 mei. De controversiële belasting op de productie van digitale activa (DAME) was onderdeel van een wetsvoorstel dat tot doel had te voorkomen dat het land zijn schulden niet kon voldoen.

Volgens Statista is de Verenigde Staten een belangrijk centrum voor wereldwijde Bitcoin mining en heeft het een groot aandeel in de totale hash rate voor de periode 2019-2022.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!