Do Kwon in huisarrest na betalen van een borgtocht van €400.000

Terraform oprichter Do Kwon zal onder borgtocht worden vrijgelaten uit de gevangenis, maar onder politietoezicht worden geplaatst in een lokaal verblijf, zo heeft een Montenegrijnse rechtbank besloten. Het proces tegen hem en een andere Koreaan wegens reizen op valse documenten werd donderdag geopend, zij claimen op beide punten onschuldig te zijn.

Rechtbank staat borgtocht toe

De rechtbank in Podgorica heeft ingestemd met de vrijlating op borgtocht van de oprichter en voormalig CEO van het mislukte blockchainbedrijf Terraform Labs, Do Kwon, en een andere Zuid-Koreaanse burger, zo meldden lokale en buitenlandse media. Ze worden beschuldigd van poging tot gebruik van vervalste persoonlijke documenten in de kleine Balkanstaat.

Do Kwon, of Kwon Do-Hyung zoals zijn volledige naam luidt, werd op 23 maart gearresteerd door de Montenegrijnse autoriteiten terwijl hij probeerde in te checken voor een vlucht naar Dubai met een Costa Ricaans paspoort. Hij werd samen met een metgezel met de achternaam Han vastgehouden. Eerdere berichten hebben gesuggereerd dat dit de Chief Financial Officer van het bedrijf is, Han Chang-joon.

Op vrijdag accepteerde de rechtbank €400.000 aan borgtocht voor elk van de twee verdachten, in afwachting van de uitkomst van hun proces dat een dag eerder begon, zo meldden mediakanalen. Ze zullen echter niet worden toegestaan om hun appartement te verlaten, dat zal worden bewaakt door de Montenegrijnse politie. De verklaring voegde toe:

“Ze hebben beloofd… dat ze zich niet zullen verstoppen tot het einde van de strafrechtelijke procedures, dat ze regelmatig zullen antwoorden op gerechtelijke oproepen en dat ze beschikbaar zullen zijn op het adres dat is ingediend door hun advocaat. Als de verdachten vluchten of de toezichtsmaatregel overtreden, vervalt de borgtocht.”

Verdachten pleiten onschuldig aan aanklachten in Montenegro

Kwon verdween nadat hij in april 2022 naar Singapore vertrok, vlak voor de ineenstorting van Terra (LUNA) en stablecoin TerraUSD (UST), en stond op een opsporingslijst van Interpol vanwege vermeende fraude en financiële misdrijven. Hij vluchtte vervolgens naar Servië, waar hij naar verluidt een nieuw bedrijf registreerde, voordat hij uiteindelijk in het naburige Montenegro belandde, waar hij tot vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen.

De beschuldigde Zuid-Koreaanse staatsburgers hebben pleiten onschuldig te zijn aan de aanklachten die tegen hen zijn ingediend door de Montenegrijnse aanklagers. Autoriteiten in zowel Seoul als de VS zoeken de uitlevering van Do Kwon in verband met de crash van het Terra-ecosysteem. Naar schatting hebben ongeveer 200.000 mensen de munten gekocht en zware verliezen geleden toen hun waarde verdampte.

Eind maart werd de Montenegrijnse advocaat van Do Kwon geciteerd als zijnde dat de crypto-ondernemer eerst in het land berecht zou moeten worden voor het reizen met valse documenten voordat hij wordt uitgeleverd. De voortvluchtige kan echter ook zijn gevangenisstraf uitzitten voordat hij aan een andere rechtsmacht wordt overgedragen, zo gaf de Montenegrijnse minister van Justitie aan.

Eerder op vrijdag meldden Zuid-Koreaanse media dat Kwon heeft geweigerd zijn activa te verklaren toen hem tijdens de zitting in Podgorica werd gevraagd hoe hij de borgsom zou betalen. Volgens de publieke omroep KBS vertelde hij de rechtbank dat zijn vrouw de betaling zal doen en legde hij uit dat ze samen een appartement van $3 miljoen bezitten in Zuid-Korea. Kwon wordt echter verdacht van het hebben van grote hoeveelheden geld uit de vermeende crypto-fraude, aldus het rapport.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!