Nationaal blockchain beleid in Nigeria krijgt groenlicht van de overheid

De regering van Nigeria – een van ’s werelds meest nieuwsgierige landen als het gaat om cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) – heeft tijdens haar vergadering op 3 mei 2023 een nationaal blockchainbeleid goedgekeurd. De goedkeuring was een reactie op een memo gepresenteerd door Isa Ali Ibrahim, de minister van Communicatie en Digitale Economie.

In de aankondiging citeerde het Federale Ministerie van Communicatie en Digitale Economie (FMCDE) een rapport van PricewaterhouseCoopers (PwC) dat voorspelde dat de wijdverspreide adoptie van blockchain-technologie in verschillende sectoren tegen 2030 potentieel $1,76 biljoen aan het wereldwijde bruto binnenlands product zou kunnen bijdragen, wat 1,4% van het BBP van de wereld vertegenwoordigt.

Het FMCDE ontwikkelde het nationale blockchainbeleid door middel van consultaties met belanghebbenden in zowel de publieke als private sector. Het beleid werd ontwikkeld namens de federale regering van Nigeria, in lijn met de zevende pijler van het nationale beleid en de strategie voor de digitale economie, die zich richt op de digitale samenleving en opkomende technologieën.

Een ontwerp van de strategie voor de adoptie van blockchain, uitgebracht in oktober 2020, stelde dat blockchain en gedecentraliseerde ledgertechnologie de ontwikkeling van de digitale economie van Nigeria zouden faciliteren.

Het beleid heeft tot doel een op blockchain gebaseerde economie te vestigen die veilige transacties, gegevensuitwisseling en waarde-uitwisseling tussen individuen, bedrijven en de overheid mogelijk maakt. De implementatie van het beleid wordt verwacht een gunstige impact te hebben op de publieke en private sector in Nigeria.

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

De National Information Technology Development Agency (NITDA) zal verantwoordelijk zijn voor het coördineren van de beleidsinitiatieven onder toezicht van het FMCDE. Daarnaast is er een multisectoraal stuurgroep opgericht om toezicht te houden op de implementatie van het beleid.

De Federale Uitvoerende Raad heeft relevante regelgevende instanties, zoals NITDA, de Centrale Bank van Nigeria, de National Universities Commission, de Securities and Exchange Commission en de Nigerian Communications Commission opgedragen om regelgevende kaders te creëren voor de implementatie van blockchain-technologie in verschillende sectoren van de economie.

Het beleid voor de adoptie van blockchain omvat initiatieven gericht op het oprichten van een consortium voor blockchain in Nigeria, het versterken van het regelgevend en juridisch kader, het bevorderen van digitale identiteit, het creëren van stimuleringsprogramma’s voor blockchain-ondernemingen, het bevorderen van digitale geletterdheid en bewustzijn van blockchain-technologie, en het vestigen van een nationale blockchain sandbox voor testen en pilootprojecten.

Ondanks dit nieuwe beleid blijven transacties met cryptocurrency illegaal in het land.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!