Venezuela en Rusland werken aan een alternatief voor SWIFT terwijl de Argentijnse Peso onderuit gaat

De Argentijnse peso heeft tijdens de afgelopen week meer dan 10% van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De koers ging van minder dan 400 peso per dollar op de informele blauwe wisselkoers naar meer dan 440 op 21 april. De oorzaak van deze plotselinge stijging heeft te maken met de waargenomen zwakte van de Argentijnse regering, die niet in staat is geweest om de stijging van de inflatie onder controle te houden. In maart bereikte inter-jaarlijkse niveaus meer dan 100%, wat het hoogste is in heel Latijns-Amerika.

Het land heeft momenteel $2 miljard aan buitenlandse valutareserves, een laag aantal in vergelijking met de reserves van Brazilië, een economie vijf keer zo groot als die van Argentinië dat ongeveer $350 miljard aan buitenlandse valuta heeft. Dit heeft ertoe geleid dat Argentijnen dollars kopen om te schuilen voor de devaluatie van de peso, waarbij analisten voorspellen dat de prijs later dit jaar tot meer dan 500 peso per dollar zal stijgen.

Daarnaast hebben Venezuela en Rusland aangekondigd dat ze werken aan een alternatief voor SWIFT, het bankberichten- en afwikkelingssysteem dat de meeste banken gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen. Begeleid door zijn Russische tegenhanger Sergey Lavrov, die ook Brazilië bezocht tijdens zijn Latam-tour, verklaarde de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil dat zo’n systeem al in ontwikkeling was. Gil verklaarde het volgende:

“De technische teams van de Centrale Bank van Venezuela en de Bank of Russia werken aan de uitwisseling van financiële berichten om naar een systeem te gaan waar we ons bevrijden van de hegemoniale dollar als regelaar van commerciële transacties.”

Het systeem zal een antwoord zijn op de uitwijzing uit het SWIFT-netwerk waarmee Russische banken in 2022 te maken kregen als gevolg van het brede pakket sancties dat door westerse landen tegen Rusland is ingevoerd. Gil verklaarde dat er in de komende weken meer updates over dit systeem zouden worden gedeeld.

Ondertussen is het Bitcoin-mining-ecosysteem in Venezuela is nog steeds inactief, waarbij de meeste farms niet opereren als gevolg van het zogenaamde PDVSA-cryptoonderzoek dat de cryptocurrency-sector in het land treft. De pauze in de mijnbouwactiviteiten, dat naar verluidt werd bevolen door het nationale energiebedrijf Corpoelec, duurt nog steeds voort waarbij de mijnwerkers verliezen opstapelen die oplopen tot honderdduizenden dollars.

Volgens Criptonoticias zouden eigenaren van deze Bitcoin-farms maandelijks $11 miljoen kunnen verliezen, terwijl Corpoelec ongeveer $2 miljoen verliest als gevolg van deze gedwongen pauze. Er zijn nog steeds geen meldingen over wanneer deze activiteiten kunnen worden hervat, aangezien het onderzoek nog steeds aan de gang is.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!