Ray Dalio: Bitcoin is een slecht alternatief voor goud

Legendarische investeerder Ray Dalio zegt dat hij zijn standpunt over Bitcoin (BTC) niet verandert, ondanks de opmerkelijke rally van de crypto-koning aan het begin van het jaar.

Goud is betrouwbaarder dan Bitcoin

Ray Dalio is een bekende investeerder en oprichter van Bridgewater Associates, een van de grootste hedgefondsen ter wereld. Zijn opmerkingen over Bitcoin zijn niet nieuw, maar zijn standpunt blijft ongewijzigd, zelfs na de recente stijging van de waarde van Bitcoin.

In een interview op The Julia La Roche Show zegt Dalio dat zijn mening over Bitcoin zo ongeveer hetzelfde is als voorheen: BTC is nog steeds geen betrouwbare store-of-value asset:

“[Bitcoin] is geen effectieve valuta. Het heeft een volatiliteit die geen verband houdt met praktisch iets… Het daalt omdat bijvoorbeeld mensen in de techsector het leuk vinden, en dan is er een technisch probleem, dan verkopen ze het om dingen te verhogen en zo verder en zo voort…

Het is een zeer, zeer slecht alternatief voor goud… Centrale banken bezitten trouwens goud, en het is hun op twee na grootste reserve – Amerikaanse dollars, euro’s, goud en dan yen.”

Investeer nu €5000 gratis via Finst! Start vandaag nog >

Dalio’s zorgen over Bitcoin zijn onder meer het gebrek aan stabiliteit en het feit dat het niet wordt ondersteund door een onderliggende waarde, zoals goud. Hij wijst er ook op dat regelgevende instanties en centrale banken terughoudend zijn om Bitcoin te omarmen, en dat het risico bestaat dat het verboden kan worden. Zo vertelt Dalio:

“Ze kunnen [Bitcoin] verbieden. Ze kunnen het reguleren. Centrale banken en landen willen het zo ongeveer niet hebben. Dus het is geen goede levensvatbare alternatief… Het kan met 80% dalen, en als je er een beetje van wilt hebben, kun je het hebben. Het is geen groot actief. Het krijgt een hoeveelheid aandacht die ver buiten verhouding is tot zijn omvang.”

Ondanks zijn kritiek op Bitcoin erkent Dalio wel het potentieel van blockchain-technologie en digitale valuta’s als een middel om financiële transacties te vereenvoudigen en te versnellen. Hij benadrukt echter dat er nog steeds veel onzekerheid bestaat over de toekomst van Bitcoin en andere cryptocurrencies.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!