Dit moet je weten voordat je begint met crypto

Handelen in cryptocurrency is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Misschien vertelde je oom er laatst iets over op een verjaardag of kan je beste vriend maar niet ophouden over bitcoins kopen. Voor beginners kan het lastig zijn om te starten met het handelen in cryptocurrency. Misschien weet je niet precies wat crypto betekent, wat je ermee kunt doen of waar je op moet letten. Om je een beetje op weg te helpen in de wereld van cryptocurrency, lees je hier wat je moet weten voordat je begint met het handelen in cryptocurrency.

Wat is crypto?

Cryptocurrency is een verzamelnaam voor digitale munten die gebouwd zijn op blockchain-technologie. Cryptomunten zijn dus een alternatief voor het geld dat we kennen. Er bestaan veel soorten cryptomunten, maar de bekendste soorten zijn de Bitcoin en de Ethereum. Op crypto nieuws vandaag kun je de koersen hiervan in de gaten houden.

Bitcoin wordt gemined door een netwerk van computers die constant rekensommen uitvoeren. Dit netwerk wordt ondersteund door de blockchain-technologie. Bitcoin is uniek, omdat je het niet kunt vervalsen of kapot kunt maken. Iedere BTC kan alleen worden gebruikt met een wallet, waar alleen de eigenaar toegang toe heeft. Je hebt dus een wallet nodig om met BTC te betalen of over te maken. Daarnaast is BTC te verkleinen tot maar liefst acht cijfers achter de komma.

Zoals gezegd bestaan er nog veel meer andere cryptocurrencies die allemaal weer op hun eigen manier werken. Ethereum zal binnenkort bijvoorbeeld niet meer gemined kunnen worden, maar zal door middel van Proof of Stake (PoS) werken. Dit houdt in dat; hoe meer en hoe langer je de tokens bezit, des te vaker jij een blok kunt maken. De persoon die uiteindelijk de blok mag aanmaken, ontvangt een vergoeding voor het verwerken van de transacties op de blockchain, in de vorm van meer ETH.

Proof of Stake is in het leven gebracht doordat het minen van cryptocurrency zoals Bitcoin met Proof of Work (PoW) steeds duurder werd en veel tijd kostte. Bij PoS heb je in tegenstelling tot PoW geen computerkracht nodig. Hierdoor heb je geen energieverspilling en is het daarnaast veel kostenefficiënter.  

Hoe betaal je?

Je kunt met cryptomunten betalen met behulp van een wallet. Deze kun je veelal gemakkelijk gebruiken via een app op je mobiel. Op die manier kun je ook in de winkel betalen met cryptocurrency, mits deze winkel cryptocurrencies accepteert. Om cryptomunten te ontvangen en over te maken, heb je dus een digitale portemonnee nodig. Nieuwe cryptomunten kun op het internet kopen van andere gebruikers met ‘gewoon geld’ tegen een bedrag van de actuele crypto koers. Voorbeelden van zo’n beurs zijn bijvoorbeeld; Binance, Bitcoin Meester en Bitvavo.

De voordelen van cryptocurrency

Het handelen in cryptocurrency is niet voor niets geliefd bij veel mensen. Cryptocurrency heeft een aantal voordelen. Allereerst vindt de transactie direct plaats, zonder tussenpartijen. Er zit dus geen bank tussen. Ten tweede is cryptocurrency altijd beschikbaar, omdat de technologie gedecentraliseerd is. Dit is extra handig als je op vakantie bent of als je internationaal handelt. Ten derde is het gebruik van cryptocurrency erg betrouwbaar, omdat de transacties altijd worden geverifieerd. Hierdoor is cryptocurrency beter beschermd tegen cyberaanvallen dan ‘normaal geld’. De informatie is tenslotte op verschillende locaties opgeslagen.

De nadelen van cryptocurrency

Toch kent het handelen in cryptocurrency ook een aantal nadelen. Allereerst is er niemand eindverantwoordelijk als er iets mis gaat, omdat de transacties decentraal geregeld zijn. Daarnaast is de technologie nog niet gestandaardiseerd, omdat de technologie nog vrij nieuw is. Veel systemen werken daardoor nog niet samen. Verder kan de waarde van cryptomunten snel stijgen en dalen, omdat cryptomunten zijn gekoppeld aan valutakoersen. Hierdoor is de waarde van cryptomunten niet gewaarborgd. Als een cryptomunt zijn waarde verliest, verlies je dus geld en word je niet geholpen door een bank. Dit maakt het handelen in cryptomunten een risicovolle activiteit. Verdiep je dus goed in cryptocurrency, voordat je begint met handelen.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!