Ethereum-oprichter beschrijft hoe je je crypto veilig kan houden

De oprichter van de nummer twee cryptocurrency van dit moment Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft in een nieuwe Reddit-post benadrukt wat volgens hem de beste manier is voor gebruikers om hun crypto veilig in eigen beheer vast te houden.

In het nieuwe bericht gaf Buterin aan dat het gebruik van multisigs, plus wat hij “bewakers” of een netwerk van vertrouwde apparaten of individuen noemt, zijn voorkeursmethode voor beveiliging van cryptocurrencies is.

Een multisig-portemonnee heeft twee of meer handtekeningen nodig voordat deze een transactie kan bevestigen en verwerken.

Buterin zei dat zowel hij als de Ethereum Foundation een multisig-portemonnee gebruiken om het grootste deel van hun cryptogeld op te slaan. De maker van Ethereum verwees ook naar “wallets voor sociaal herstel”, die hij in meer detail behandelde in een blogpost van januari 2021. Hij beschreef het als volgt:

“Multisig-portemonnees (bijv. Gnosis Safe) zijn een gemakkelijke en veilige manier om geld op te slaan en kunnen u de meeste van de belangrijkste voordelen van zelfbewaring bieden – namelijk dat uw geld niet verdwijnt omdat een gecentraliseerde entiteit die betrouwbaar leek, blijkt helemaal niet – zonder de risico’s dat u persoonlijk verantwoordelijk moet zijn voor uw volledige beveiligingsconfiguratie. Ik gebruik persoonlijk een multisig-portemonnee om het grootste deel van mijn geld op te slaan, net als de Ethereum Foundation.”

Buterin ging verder met stellen dat het vertrouwen van andere mensen om je munten te helpen beveiligen, betekent dat je een zekere mate van vertrouwen hebt, maar dat het ook gemakkelijker is om je cryptocurrencies terug te krijgen als je op de een of andere manier wordt gecompromitteerd. Hij zei het onderstaande:

“Het is logisch dat ten minste één voogd een portemonnee is op een van je eigen apparaten – het vermindert de decentralisatie niet om dat te doen, en het is tenslotte jouw geld. Als je echter eenmaal boven één door jezelf bestuurde voogd uitgaat, kom je in een lastige afweging terecht: je vertrouwt andere mensen minder, maar je concentreert ook meer macht op jezelf, wat een risico kan vormen als je wordt gehackt, gedwongen, of arbeidsongeschikt of sterven.

Mijn vuistregel is dat er genoeg voogden moeten worden gecontroleerd door andere mensen, zodat als je verdwijnt, er genoeg andere voogden over zijn om je geld terug te vorderen. Dat wil zeggen, u moet ten minste één voogd besturen, en maximaal N (reeks adressen) – M (vertrouwde personen) voogden. Ook moet elke voogd een apart apparaat gebruiken (laptop, telefoon, oude telefoon, enz.).”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!