Handelsvolume op DEX’s stijgen enorm ondanks stablecoin-crisis

Gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) hebben tijdens de stablecoin-crisis van eerder deze week een aanzienlijke handelsvolume-stijging gekend, waarbij de waarde van de op één na grootste stabiele munt op basis van marktkapitalisatie, USDC, daalde naar een laagste punt van $0.87 voordat het herstelde, aldus een rapport van CryptoCompare.

De USDC-markt heeft zijn historisch laagste punt bereikt, nadat Circle bekendmaakte dat $3,3 miljard (ongeveer 8% van zijn totale reserves) werd aangehouden bij de nu ter ziele gegane Silicon Valley Bank.

Vorige week hebben Amerikaanse toezichthouders Silicon Valley Bank (SVB) gesloten, de op één na grootste ineenstorting van een grote Amerikaanse bank in de geschiedenis, als gevolg van een door paniek veroorzaakte bankrun. DAI verloor daarnaast zijn peg, aangezien een aanzienlijk deel van de door cryptocurrency gedekte stablecoin werd ondersteund door USDC.

SVB had sterke banden met de durfkapitaal-industrie en stond bekend om zijn vriendelijke houding ten opzichte van cryptocurrencies. Hierdoor was het een populaire keuze onder degenen in de digitale activa-sector. De plotselinge ineenstorting van SVB veroorzaakte echter aanzienlijke druk op Circle en zijn stablecoin, USDC.

De situatie werd snel opgelost nadat toezichthouders ingrepen, waarbij de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) depositohouders verzekerde van vergoeding. Voordat de FDIC echter ingreep, verplaatsten handelaren snel hun geld.

De situatie verslechterde toen Coinbase, een lid van het ENTRE Consortium dat achter USDC zit, opmerkte dat terugbetalingen in USD werden stopgezet tijdens het weekend. De aankondiging leidde waarschijnlijk tot verschillende handelaren die zich naar gedecentraliseerde beurzen begaven op zoek naar alternatieven.

Volgens CryptoCompare zijn de volumes op de DEX op 11 maart met 249% gestegen, van $7,14 miljard naar $25,0 miljard. Bovendien bereikten de gasvergoedingen van Ethereum, die de netwerkactiviteit weerspiegelen, een hoogtepunt van 101 Gwei, wat het hoogste niveau tot nu toe in 2023 markeert.

Bovendien gaf het rapport aan dat recente gebeurtenissen de zware afhankelijkheid van crypto van het traditionele financiële systeem hebben benadrukt. Ook heeft het problemen met gecentraliseerde stablecoins blootgelegd, waardoor vragen worden gesteld over de fragiliteit van crypto, aangezien de grootste stablecoins kwetsbaar zijn voor problemen in de traditionele financiën.

Tot slot concludeerde het rapport dat Circle effectief management heeft getoond van zijn collaterale reserves, waarvan 77% wordt aangehouden in kortlopende schuldbewijzen bij BNY Mellon. De resterende cash is nu veilig gesteld. Dit toonde een verstandig en efficiënt reservesysteem dat vertrouwen geeft in de mogelijkheid van Circle om toekomstige problemen met traditioneel bankieren aan te pakken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!