Silicon Valley Bank, de 18e grootste bank in de Verenigde staten op basis van totale activa, werd vandaag door toezichthouders gesloten nadat het een bankrun had ondergaan.
De banksector krijgt een klap
Vrijdag vroeg kondigde het California Department of Financial Protection and Innovation de sluiting van Silicon Valley Bank aan. Alle FDIC-verzekerde deposito’s werden overgedragen van SVB naar de Depositoverzekering Nationale Bank van Santa Clara. De FDIC gaf aan dat alle verzekerde deposanten tegen 13 maart volledige toegang zouden hebben tot hun verzekerde deposito’s, terwijl onverzekerde deposanten certificaten zouden ontvangen voor de bedragen van hun onverzekerde fondsen.
De handel in verschillende regionale bankaandelen – waaronder SVB, Signature Bank, First Republic Bank, PacWest Bancorp en Western Alliance Bancorp – was al stopgezet na het nieuws over de liquiditeitsproblemen van Silicon Valley Bank.
Op het moment van schrijven daalde SVB met 67% op weekbasis, Signature Bank met 27%, First Republic met 30%, PacWest Bancorp met 37% en Western Alliance met 29%.
Voortekenen waren duidelijk
Silicon Valley Bank kondigde woensdag onverwachts aan dat het buitengewone en onmiddellijke stappen ondernam om zijn financiën te versterken. De bank maakte bekend dat ze $21 miljard van haar meest liquide activa had verkocht, $15 miljard had geleend en had geprobeerd geld op te halen door een noodverkoop van haar aandelen te organiseren.
Het nieuws veroorzaakte donderdag een golf van opnames toen tech-startups – die de overgrote meerderheid van de klanten van de bank vormen – probeerden hun geld naar een veiliger plek te verplaatsen. Volgens CNBC begon SVB Financial (de moedermaatschappij van Silicon Valley Bank), nadat het er niet in was geslaagd voldoende kapitaal aan te trekken om zijn activiteiten te ondersteunen, zichzelf te verkopen. Ten tijde van de sluiting was Silicon Valley Bank de 18e grootste bank in de Verenigde Staten op basis van totale activa.