Russen omzeilen sancties via cryptobeurzen

Belangrijke cryptobeurzen hebben gefaald om te voorkomen dat gesanctioneerde Russische banken en handelaren transacties uitvoeren, zo blijkt uit een rapport van blockchain-forensisch bedrijf Inca Digital. Ten minste twee gevestigde exchanges blijven Russen toestaan hun bankkaarten te gebruiken voor peer-to-peer transacties, aldus de analyse. Het rapport benadrukt ook een toenemende Russische interesse in Tether (USDT).

Russische handelaren gebruiken nog steeds toonaangevende cryptocurrency-exchanges om beperkingen te omzeilen

Volgens het onderzoek kunnen handelaren nog steeds debitkaarten gebruiken die zijn uitgegeven door Russische banken die zijn gesanctioneerd door de VS, Canada, het VK en de Europese Unie, waaronder de staatsbank Sberbank, om te handelen op de peer-to-peer platforms van twee op de Seychellen gevestigde beurzen, Huobi en Kucoin.

Inca CEO Adam Zarazinski legde uit dat hoewel geen van beide fondsen accepteert van de zwarte lijst gehouden banken, het toestaan van cryptokopers om met elkaar te handelen met behulp van accounts bij gesanctioneerde instellingen een “rechtstreekse schending van Amerikaanse en Europese sancties met een beetje een maas in de wet” vertegenwoordigt. De beurzen hebben nog niet gereageerd op de bevindingen.

Binance biedt Russen manieren om roebels om te zetten in crypto, claimt Inca

Het onderzoek onderzocht gegevens van 163 crypto-handelsplatforms, gecentraliseerde en gedecentraliseerde beurzen, evenals peer-to-peer- en OTC-dienstverleners. Bijna de helft van hen staat Russische burgers toe digitale valuta te kopen, met verschillende know-your-customer (KYC) vereisten, handelslimieten en geolocatietools. Zo laat het in Singapore gevestigde Bybit gebruikers roebels omzetten in crypto op zijn P2P-platform en fiat-stortingen doen, inclusief via “elke Russische kaart”.

Binance, de marktleider op het gebied van dagelijks handelsvolume, wordt ook genoemd, waarbij het rapport potentiële kwetsbaarheden identificeert. De auteurs merken op dat de beurs “meerdere methoden biedt voor Russen om lokale valuta om te zetten in crypto”, inclusief via haar OTC- en P2P-marktplaats, die voor hen beschikbaar zijn zonder KYC-controles tot $10.000.

Chagri Poyraz, wereldwijd hoofd van sancties bij Binance, verklaarde dat de beurs een full-KYC-platform is en de eerste grote beurs was die EU-sancties met betrekking tot crypto implementeerde …

Zo benadrukte hij:

“Ons P2P-team neemt de buitengewone extra stap om elke vorm van communicatie tussen gebruikers te filteren om ervoor te zorgen dat er absoluut geen potentieel verband is met Russische entiteiten via welke omweg dan ook.”

Het onderzoek wijst ook op het gebruik van Tether om westerse sancties tegen Rusland te omzeilen, waarbij een piek wordt genoteerd in discussies op Russische sociale media over het gebruik van de stablecoin voor remittances. “Tether wordt vaak gebruikt door Russen om geld uit het land te halen”, aldus de CEO.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!