Digitale euro moet prioriteit geven aan online peer-to-peer betalingen, aldus de ECB

Een digitale euro zou prioriteit moeten geven aan online aankopen en betalingen tussen vrienden, zo blijkt uit documenten gepubliceerd op de website van de Europese Centrale Bank. Op woensdag werd een diapresentatie gepubliceerd waarin werd gesteld dat andere toepassingen zoals het betalen van belastingen, het ontvangen van uitkeringen of zelfs het betalen in fysieke winkels pas in een later, tweede tranche van ontwikkelingen voor de centrale bank digitale valuta (CBDC) zouden volgen.

De ECB is een van de vele wereldwijde rechtsgebieden die overwegen om een CBDC uit te geven. Het is gepland om later dit jaar een formele beslissing te nemen, maar de functionarissen zijn al bezig met het onderzoeken van technische opties en zeggen dat het meerdere toepassingen nodig zal hebben om te voldoen aan de behoeften van gebruikers en de markt. Een document, geproduceerd door het digitale euro-projectteam van de ECB, stelde het onderstaande:

“In praktische zin zou een gefaseerde aanpak bijdragen aan een soepele betalingservaring voor eindgebruikers en de implementatiecomplexiteit verminderen van het proberen om nieuwe systemen allemaal tegelijk uit te rollen.”

De eerste release zou zijn voor e-commerce en voor peer-to-peer betalingen tussen particulieren, aldus het document. Functionarissen van het team hebben eerder gezegd dat gebruikstoepassingen zoals het betalen van salarissen, of toepassingen die zouden kunnen aansluiten bij decentrale financiën, moeten worden uitgesteld en alleen in een latere fase moeten worden overwogen.

Een apart document dat voor dezelfde vergadering is geproduceerd stelt bovendien dat het gebruik van de digitale euro voor particulieren zou gratis moeten zijn voor basis toepassingen zoals onboarding en betalingen. Het voegde eraan toe dat er nieuwe wetten zouden kunnen komen om banken te ontmoedigen om handelaren te veel in rekening te brengen voor gebruik. Er werd het volgende gemeld in het document:

“Betalingsdienstaanbieders zouden handelaren in rekening kunnen brengen, maar de wetgeving zou een verwachting kunnen vestigen over de prijsstelling voor handelaren gezien de huidige niveaus voor vergelijkbare detailhandel betalingsoplossingen.”

Hoewel Europese Unie-wetten bekend als de Single Euro Payments Area en Interchange Fee Regulation de kosten beperken die banken en kaartexploitanten in rekening kunnen brengen voor bankoverschrijvingen en creditcardbetalingen, komt dit overeen met de huidige regelingen voor contant geldbeheer.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!