VK gaat strenger optreden tegen crypto-geldautomaten

De Britse Financial Conduct Authority (FCA) heeft bekendgemaakt dat het hard op gaat treden tegen niet-geregistreerde crypto-geldautomaten. De toezichthouder gaf aan dat het onlangs verschillende locaties in de buurt van de stad Leeds, in het noorden van Engeland, heeft betreden en geïnspecteerd, die verdacht werden van het hosten van illegaal geëxploiteerde crypto-geldautomaten.

De FCA zei dat het samen is gaan werken met lokale autoriteiten, waaronder de Digital Intelligence and Investigation Unit van de politie van West Yorkshire, als onderdeel van het gezamenlijke onderzoek naar deze plekken. De uitvoerend directeur van handhaving en markttoezicht van de FCA, Mark Steward, gaf het volgende aan:

“Crypto-bedrijven die actief zijn in het VK moeten geregistreerd zijn bij de FCA voor anti-witwasdoeleinden. Echter, cryptoproducten zelf zijn momenteel niet gereguleerd en risicovol, en je moet bereid zijn om al je geld te verliezen als je erin investeert.”

Rechercheur Sergent Lindsay Brants van het Force Cyber ​​Team van de politie van West Yorkshire zei dat “er waarschuwingsbrieven waren uitgegeven waarin de operators werden verzocht de machines niet meer te gebruiken en dat elke overtreding van de voorschriften zou leiden tot een onderzoek op grond van de witwasregelgeving.”

Geen FCA-autorisatie

In maart 2022 schreef de FCA alle exploitanten en hosts om crypto-geldautomaten te waarschuwen voor de juridische gevolgen van het runnen van crypto-geldautomaten zonder FCA-autorisatie.

Hoewel er technisch gezien geen specifieke wet is tegen crypto-geldautomaten in het VK, heeft geen enkele exploitant FCA-goedkeuring gekregen op het moment van schrijven.

De verbanden tussen crypto-geldautomaten en het witwassen van geld zijn allesbehalve theoretisch, en mogelijke verbanden tussen deze geldautomaten en de georganiseerde misdaad zijn over de hele wereld benadrukt.

Een studie uit 2020 van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) besprak hoe zij heeft gezien dat crypto-geldautomaten door transnationale criminele organisaties worden gebruikt voor het witwassen van illegaal drugsgeld, naast meer traditionele methoden.

De huidige crypto-regulering in het VK

Het zijn niet alleen de resterende crypto-geldautomaten die onder de loep worden genomen, het VK lijkt op zoek te zijn naar veel strengere crypto-regelgeving over de hele linie.

Eerder deze maand schetste het Britse ministerie van Financiën in een consultatiedocument nieuwe regels die kunnen betekenen dat cryptobedrijven die in het VK actief zijn, aan strengere eisen moeten voldoen, meer in lijn met die van traditionele financiële diensten.

En voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in het adverteren van cryptoproducten in het VK, hebben ze binnenkort ook toestemming nodig van de FCA.

Volgens een recente verklaring kunnen bedrijven die één van de vier verplichte routes voor het promoten van cryptocurrencies niet volgen, strafrechtelijk worden bestraft met “maximaal twee jaar gevangenisstraf”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!