Armstrong luidt alarm over geruchten SEC-verbod op crypto-staking voor retailklanten

De CEO van Coinbase, Brian Armstrong, heeft onlangs gereageerd op geruchten over een aankomend verbod op crypto-staking in de VS. Volgens Armstrong is staking van vitaal belang voor de sector. Gebruikers kunnen bijdragen aan het beheer van gedecentraliseerde netwerken en tegelijkertijd de schaalbaarheid en netwerkbeveiliging vergroten.

Ook benadrukte Armstrong het belang van Proof-of-Stake (PoS) -technologie voor het verminderen van de ecologische voetafdruk van de industrie. Het onderstaande werd door hem aangegeven in een tweet:

“1/ We horen geruchten dat de SEC crypto-staking in de VS voor particuliere klanten wil afschaffen. Ik hoop dat dat niet het geval is, want ik denk dat het een vreselijk pad voor de VS zou zijn als dat zou gebeuren.”

Regelgevers hebben in het recente verleden veel kritiek geuit op de ecologische voetafdruk van Proof-of-Work (PoW) -mining-technologie. China en sommige andere landen gebruikten het buitensporig energieverbruik van PoW als de grondgedachte achter hun crypto-verboden.

Als gevolg van de heftige kritiek is de crypto-industrie langzaam aan het veranderen naar een groener alternatief in PoS, met als grootste voorbeeld de migratie van Ethereum (ETH) dat resulteerde in ruim 99% minder energieverbruik. Bovendien werd er een grote som kapitaal ingezet in de vorm van staking. In het laatste kwartaal van vorig jaar was er namelijk $42 miljard ingezet, met $3 miljard aan beloningen.

Het lijkt er echter op dat regelgevers nu overstappen van milieukritiek naar financiële kritiek. Er wordt namelijk beweert dat de staking-technologie in feite de werking is van een niet-gelicentieerd effect.

Wetgevers lopen hierdoor het risico dat een jonge technologie-industrie dreigt te verstikken, aldus Armstrong. Regelgevers slagen er bovendien niet in om verstandige en duidelijke regels te koppelen aan de industrie, wat de groei van de sector belemmerd.

Volgens de CEO van Coinbase wordt dit een kwestie van nationale veiligheid. De ‘dinosaurusregulatoren‘ in de VS hebben er inmiddels voor gezorgd dat uitbreidingen en ontwikkelingen binnen de fintech- en Web3-sector naar het buitenland zijn ‘weggejaagd’. Als voorbeeld droeg Armstrong de ineenstorting van FTX op de Bahama’s aan als een voor de hand liggend geval.

Geruchten dat de Securities and Exchange Commission (SEC) staking wil verbieden, komen voort uit opmerkingen die op 15 september aan verslaggevers zijn gemaakt na een vergadering van de Senaatsbankcommissie. Gary Gensler heeft bovendien aangegeven dat Proof-of-Stake kan worden beschouwd als effect onder de Howey-test. Hierbij werd het argument gebruikt dat het stakende publiek winst verwacht op basis van de inspanningen van anderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!