Tesla verloor $140 miljoen aan waarde in crypto’s, aldus SEC

Een van de katalysators van de vorige Bitcoin-bull-run was de aankondiging dat er Tesla-auto’s gekocht konden worden met behulp van Bitcoin (BTC). In februari 2021 kocht het bedrijf $1,5 miljard aan crypto terwijl de hele markt omhoogschoot.

Op het moment van de investering was een BTC nog $43.000 waard. De CEO van Tesla, Elon Musk, was destijds redelijk positief over de toekomst van de crypto-valuta en verklaarde dat het bedrijf gelooft in het langetermijnpotentieel van digitale activa als een investerings- en liquide alternatief voor contant geld.

Mede dankzij het bullish standpunt van Tesla destijds, kon BTC doorstijgen tot het niveau net onder de $70.000. Tegen het einde van dat jaar zou de bear-markt echter beginnen en het landschap veranderen. Als we vooruit in de tijd gaan naar vandaag, dan is Bitcoin nog maar $23.101 waard en heeft het sinds het hoogste punt ooit meer dan de helft van zijn waarde verloren.

Inmiddels heeft Tesla ook de woorden die hintte op een optimistische houding ten aanzien van investeren in cryptocurrency, zoals beschreven is in de tweede alinea van dit artikel, verwijderd uit zijn eerdere jaarverslagen. Op dinsdag verklaarde Tesla in een wettelijk aanvraag bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) dat zijn Bitcoin-holdings in 2022 een bruto waardeverminderingsverlies van $204 miljoen hebben geleden. In de laatste aanvraag heeft Tesla bekendgemaakt dat:

“Tijdens de jaren eindigend op 31 december 2022 en 2021 hebben we $204 miljoen en $101 miljoen aan bijzondere waardeverminderingsverliezen op dergelijke digitale activa geregistreerd. Gedurende de jaren eindigend op 31 december 2022 en 2021 hebben we winsten gerealiseerd van respectievelijk $64 miljoen en $128 miljoen.”

Volgens sommige markt-analisten is Bitcoin juist robuust gebleven, ondanks het verlies van ongeveer 70% van zijn waarde. Consumenten zijn momenteel ook geïntimideerd door de crypto-markt en trekken massaal naar meer ontwikkelde ecosystemen, zoals Bitcoin en Ethereum (ETH).

Tesla was een van de eerste bedrijven die substantiële investeringen deed in Bitcoin. De autofabrikant stopte echter met het accepteren van betalingen in BTC voor de aankoop van zijn voertuigen in mei 2021. De reden hiervoor was dat Bitcoin een heel hoog energieverbruik had.

De waardeverminderingsverliezen van Tesla zijn ongeveer verdubbeld sinds 2021, toen de autobouwer een bijzondere waardevermindering van $101 miljoen op digitale activa en een winst van $128 miljoen uit de verkoop van Bitcoin verklaarde, volgens een SEC-aanvraag uit 2021.

Ondertussen heeft Elon Musk eerder beweerd dat Tesla ook een tas met Dogecoin (DOGE) bezit, waarvan het exacte bedrag onbekend is. De meme-coin wordt momenteel geaccepteerd als betaling voor sommige van de online-only items van het bedrijf.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!