Dit is de reden achter de Bitcoin daling, volgens Santiment

De Bitcoin koers heeft de afgelopen dagen een flinke terugval gezien sinds het gisteren piekte rond de $23.900. Wat was echter de reden van deze daling? In dit artikel gaan we dieper in op wat het on-chain analysebedrijf Santiment zegt hierover.

Volgens gegevens van het bedrijf was gisteren de dag met de grootste winstneming voor BTC sinds februari 2021. De relevante indicator hier is de “verhouding van on-chain transactievolume in winst tot verlies”, die, zoals zijn naam al aangeeft, de verhouding meet tussen het dagelijkse volume dat betrokken is bij winstgevende transacties en dat betrokken is bij verliesgevende transacties.

Hoe werkt deze indicator?

De indicator werkt door de on-chain-geschiedenis van elke munt in de circulerende voorraad te bekijken om te zien tegen welke prijs deze voor het laatst is verplaatst. Als deze eerdere prijs voor een munt lager was dan de huidige waarde van Bitcoin, dan zou die munt winst hebben. Als de munt nu in deze staat wordt verkocht, zou de verkooptransactie bijdragen aan het winstvolume.

Aan de andere kant zou de metriek het volume tellen onder het verliesgevende type als de munt wordt verkocht terwijl de BTC-prijs lager is dan de laatste overdrachtswaarde.

Wanneer de verhouding tussen deze twee volumes groter is dan 1, betekent dit dat er momenteel meer winstgevende transacties plaatsvinden op het netwerk. Aan de andere kant impliceren waarden lager dan de drempel dat verliesneming momenteel dominant is.

Bitcoin-houders nemen winst

Zoals te zien is in de onderstaande grafiek, lag de verhouding tussen winst- en verliestransacties voor Bitcoin de afgelopen dag op een zeer hoog niveau. In deze piek vonden er meer dan 2,4 keer zoveel winstrealiserende overdrachten plaats op de blockchain in vergelijking met verliesgevende. Dit niveau van winstneming is het hoogste dat het bereikt heeft sinds februari 2021, ongeveer twee jaar geleden.

Bron: Santiment/Twitter

Interessant is dat de laatste stijging van de statistiek samenviel met het feit dat BTC gisteren een hoogtepunt bereikte van $23.900. Sindsdien is BTC echter sterk gedaald en bevindt het zich nu net boven het niveau van $23.000. Dit zou kunnen suggereren dat het deze winstgevende transacties zijn geweest die hebben geleid tot de laatste terugval in de prijs van de cryptocurrency.

Vandaag, nadat de BTC-waarde is gedaald, is de waarde van de indicator ook gedaald en staat nu onder de 1, wat impliceert dat het nemen van winst is gestopt en dat verliesrealiserende overdrachten het nu overnemen. Dit zou echter bullish kunnen zijn voor de munt, zoals Santiment uitlegt: “Als verliestransacties zich nu opstapelen, is de kans groter dat de prijzen meteen terugveren.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!