Bitcoin City wint de LOOP internationale designprijs

Het is alweer bijna twee en een half jaar geleden dat El Salvador als eerste land ter wereld Bitcoin (BTC) classificeerde als een wettig betaalmiddel. Het arme maar zeer ambitieuze land is daarnaast van plan om een stad te bouwen aan de voet van een vulkaan waarmee het project internationale erkenning heeft gekregen.

Het Bitcoin City-project heeft namelijk erkenning gekregen van een jury van het wereldwijde ontwerpplatform LOOP. Er waren in totaal 705 voorstellen ingediend uit 56 landen, aldus het Argentijnse medium Noticias de Bariloche (NDB) op 25 januari.

De LOOP Design Awards eren volgens het rapport de meest opvallende projecten in architectuur en interieurontwerp vanuit het oogpunt van de jury bestaande uit meer dan 25 expert.

De stad zal worden gebouwd in het zuidoosten van El Salvador en is gemaakt door de Mexicaanse architect Fernando Romero en zijn bedrijf Enterprise Free. Het project werd omschreven als een efficiënte en duurzame stad dat is gebaseerd op het innovatieve model van een smart metropool.

Zodra Bitcoin City is gebouwd zal het zijn eigen schone energie opwekken uit twee vulkanen die in de buurt zijn gelegen, de Tecapa en Conchagua-vulkanen. De stad zal worden voorzien van de geothermische energie van de Tecapa-vulkaan en later volledig afhankelijk worden van de nabijgelegen Conchagua-vulkaan.

Romero won eerder ook al de Global Architecture & Design Award voor het project van een nieuwe internationale luchthaven in Mexico City in 2021. Romero gaf het onderstaande aan:

“De nieuwe openbare ruimte zal het resultaat zijn van tientallen jaren onderzoek naar wat mensen nodig hebben om goed te leven in een anti-inflatoire economie.”

In mei 2022 werden de plannen voor de cirkelvormige stad in de vorm van een Bitcoin voor het eerst publiekelijk onthuld door de president van het land, Nayib Bukele. Hij gaf destijds aan dat Bitcoin City prachtig op weg is waarbij hij ook afbeeldingen onthulde van verschillende monumentale gebouwen die worden gebouwd.

Een centraal plein met een museum dat “de aandacht van de wereld wil trekken door Bitcoin op te nemen in de geschiedenis van het geld” is een van de trekpleisters van het ontwerp. Ook zal er een groot uitgaanscentrum worden gebouwd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!