Visa CEO: CBDC’s en stablecoins kunnen een grote rol gaan spelen bij betalingen

Volgens de CEO van Visa is ervan overtuigd dat door blockchain aangedreven oplossingen kunnen worden geïntegreerd in zijn diensten en aanbiedingen om de volgende generatie betalingen mogelijk te maken. Op 24 januari vond er een jaarlijkse aandeelhoudersvergadering plaats van Visa waarin de vertrekkende CEO, Al Kelly, kort de plannen van het bedrijf toelichtte betreffende digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s) en private stablecoins. Volgens een rapport van 24 januari van de San Francisco Business Times zei Kelly:

“Het is nog heel vroeg, maar we blijven geloven dat stablecoins en digitale valuta’s van de centrale bank het potentieel hebben om een betekenisvolle rol te spelen in de betalingsruimte, en we hebben een aantal initiatieven lopen.”

“We hebben een immaterieel aantal investeringen gedaan in cryptofondsen en bedrijven terwijl we proberen te investeren in het betalingsecosysteem.”

Ook bevestigde Kelly dat de balans van Visa niet is beïnvloed door enkele van de high-profile mislukkingen die van sterke invloed zijn geweest in de cryptcurrency-ruimte in 2022. Het onderstaande werd toegevoegd:

“We hebben geen kredietverliezen gehad in verband met deze mislukkingen […] Bij alles wat we doen, moet u weten dat we uiterst gefocust zijn op het handhaven van de integriteit van Visa’s betalingssysteem en het betalingssysteem in zijn totaliteit en natuurlijk de reputatie van ons merk staat voor vertrouwen.”

Visa heeft in de loop van de jaren gewerkt aan een aantal crypto-gerelateerde initiatieven. ZO begon het bedrijf in september 2021 te werken aan een blockchain-interoperabiliteitsproject, het Universal Payment Channel (UPC) -initiatief. Het is de bedoeling om een netwerk van netwerken op te zetten voor CBDC’s en private stablecoins om via verschillende betalingskanalen gaan. Er is al echter meer dan een jaar geen update geweest over UPC.

De betalingsgigant kondigde daarnaast onlangs op 20 december aan dat het een plan aan het opstellen was om geatomiseerde rekeningen uit de door Ethereum (ETH) aangedreven wallet van een gebruiker te laten betalen.

De laatste tijd heeft Visa ook verschillende zero fee cryptocurrency-betaalpassen uitgerold, waaronder de inmiddels beëindigde overeenkomst met FTX en een samenwerking met Blockchain.com op 26 oktober, die nog steeds doorgaat.

Het jaarverslag van Visa over 2022 bevat enkel gegevens tot 30 september, wat ongeveer vijf weken was voordat FTX ineenstortte. Meer informatie wordt onthuld in de Q1 2023-inkomstengroep van Visa op 26 januari.

De president van Visa, Ryan McInerney, zal op 1 februari de huidige CEO Al Kelly officieel vervangen als CEO, terwijl Kelly als uitvoerend voorzitter aan boord blijft. McInerney lijkt echter niet zo optimistisch te zijn over door blockchain aangedreven betalingsoplossingen.

Hij gaf in een interview met Fortune in november aan dat Visa nog steeds 14 biljoen dollar contanten heeft die worden uitgegeven door consumenten die kunnen worden gedigitaliseerd. Ook gaf hij aan dat om deze reden er doorgegaan wordt met onderzoeken waar crypto-betalingen het besten kunnen worden gebruikt.