EU plant wetsvoorstel over digitale euro en beleid over virtuele werelden

In mei zal de Europese Commissie een wetsvoorstel publiceren om een digitale euro te ondersteunen. Ook zal de strategie voor virtuele werelden worden uiteengezet, aldus een een document dat op maandag werd gepubliceerd op haar website.

De Europese Centrale Bank moet echter nog beslissen of zij een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) zal uitgeven. De Commissie gaf bovendien aan dat er mogelijk nieuwe wetten nodig zijn om haar status als wettig betaalmiddel te bevestigen en anti-witwasregels vast te stellen. Mairead McGuinness, de commissaris voor financiële diensten van de Europese Unie, zei dinsdag het volgende tegen de wetgevers van de Commissie Economische en Monetaire Zaken:

“Onze wetgeving zal het kader vormen voor een digitale euro.” Het zou nalatig zijn als Europa nu niets deed, maar op een gegeven moment over vijf of tien jaar dringend ergens doorheen moest.”

Naar verwachting zal het wetsvoorstel op 24 mei door de commissie worden gepubliceerd. Volgens McGuinness ligt de bal nu bij het Europees Parlement en de EU-regeringen om naar de finesses van de use cases van een digitale euro te kijken en naar de te gebruiken technologie. Veel wetgevers lijken echter sceptisch te zijn over de vraag of het initiatief enige echte waarde heeft.

De economische woordvoerder van de grootste politieke groepering van het parlement, Markus Ferber, vroeg McGuinness het volgende in navolging van de scepsis die anderen gisteren uitten of de CBDC het blockchain-potentieel niet benut:

“Wat kan ik vanuit consumentenoogpunt als consument doen met een digitale euro wat ik met de huidige betaalsystemen niet kan?”

Onder leiding van EU-commissaris voor competitie en digitalisering, Margrethe Vestager, komt er op 3 mei een apart initiatief over virtuele werelden, waar het onwaarschijnlijk is dat er nieuwe wetten worden voorgesteld. Twee functionarissen van Vestager hebben eerder al hun bezorgdheid geuit dat grote bedrijven de metaverse zouden kunnen gaan domineren waardoor de concurrentie wordt beschadigd.