Bitvavo review 2023: De beste cryptobeurs van Europa?

Bitvavo is een Europese exchange voor cryptovaluta, waarvan het hoofdkantoor bovendien in Nederland zit. Het is momenteel het goedkoopste handelsplatform van Nederland, en het aanbod bestaat uit ruim 180 cryptovaluta. In deze review lees je alles wat je nodig hebt om wegwijs te zijn op Bitvavo.

Het aanbod van Bitvavo

Bitvavo biedt op dit moment meer dan 180 verschillende cryptovaluta aan via het platform. Ook kijkt Bitvavo nadrukkelijk welke projecten ze willen toevoegen. Voordat een project toegevoegd wordt op het platform moet het zichzelf bewezen hebben en een duidelijk doel hebben. Projecten ondergaan strenge listing eisen als ze toegevoegd willen worden aan het assortiment.

Als je dit vergelijkt met andere brokers dan is Bitvavo een stuk strenger. Alleen de beste projecten met potentie verkrijgen een plekje in de lijst. Bij andere partijen zie je vaak dat alle digitale valuta’s die bij Binance toegevoegd worden, direct beschikbaar worden gesteld op het platform. Dit heeft als nadeel dat veel munten gedelist worden vanwege inactiviteit of een laag volume.

Het feit dat een project gelist is bij Bitvavo betekent natuurlijk niet dat de cryptovaluta 100% zal overleven. Doe dus altijd zelf goed onderzoek naar het project waarin je wilt investeren.

Cryptocurrency kopen bij Bitvavo

Zoals bij elke beurs moet je eerst een account aanmaken voor je kunt beginnen met het kopen van cryptocurrency. Het registratieproces bij Bitvavo is simpel en gemakkelijk te doorlopen.

Voor het maken van een account heb je alleen je naam, e-mailadres en wachtwoord nodig. Nadat je deze gegevens hebt ingevuld, krijg je een e-mail met een bevestigingslink en is je account aangemaakt. Door de nieuwe cryptowet die vanaf mei 2020 gehanteerd wordt, moeten alle gebruikers verplicht geverifieerd worden. Dit is een geautomatiseerd proces en duurt niet langer dan 1,5 minuut. Het aankopen van crypto is enkel mogelijk na een succesvolle identificatie.

Je account extra beveiligen kan zeker geen kwaad en wordt dan ook aangeraden door Bitvavo. Je kunt 2FA inschakelen (twee-factor authenticatie) als tweede beveiliging op je account. Hiervoor heb je een smartphone nodig met de Google Authenticator app. Deze stap is niet verplicht, maar je wilt zeker niet dan andere mensen bij je cryptocurrency kunnen komen. Vergeet niet om je herstelcode goed en veilig op te slaan.

Lage kosten

Wil je crypto kopen bij Bitvavo? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om de kosten te begrijpen. Bij Bitvavo zijn de kosten – in tegenstelling tot veel andere crypto brokers – overzichtelijk. Zoals bij de meeste brokers zijn deze onder te verdelen in transactiekosten en handelskosten.

Om aan de slag te gaan moet je geld overboeken naar je Bitvavo wallet. Door zich nadrukkelijk op de Nederlandse markt zijn hier in de meeste gevallen geen kosten aan verbonden. iDEAL en bankoverschrijvingen zijn gratis. Bij andere brokers worden hier vaak wel transactiekosten voor gerekend. Dit kan oplopen tot 3,5% van het bedrag dat je overmaakt (op €1000 is dat €35).

Handelskosten bij Bitvavo zijn laag. Maximaal 0,25% van een trade wordt ingehouden als kosten. Dit wordt bijvoorbeeld verrekend als je Bitcoin omwisselt voor Ethereum. Zou je dit omrekenen dan zijn de Bitvavo kosten bij een trade van €1000 slechts €2,50. Deze kosten kunnen hard oplopen dus zorg altijd dat je voor een aanbieder met lage handelskosten kiest. Hiermee behoort Bitvavo bij de goedkopere exchanges. Ga veelvuldig handelen? Dan dalen deze kosten afhankelijk van jouw handelsvolume.

Bitvavo staking

Jij kan staking rewards verdienen op je de cryptovaluta die je in je wallet hebt staan bij Bitvavo. Deze rewards kan je verdienen door middel van crypto staking. Staking is een engels woord voor inzetten. Wanneer je jouw cryptomunten ter beschikking stelt aan de exchange worden deze ingezet om transacties top de blockchain te valideren. Met crypto staking kan je dus met je cryptomunten de blockchains sneller maken en daarvoor ontvang je een vergoeding. Deze vergoeding wordt ook wel staking vergoeding genoemd.

Uit onze Bitvavo ervaringen wordt duidelijk dat je op dit moment 17 crypto’s hebt waarbij je aan staking kan doen.

De rewards die je krijgt zijn afhankelijk van de hoeveelheid coins die jij hebt en percentages die staat aangegeven in je account. Je kan je op ieder moment afmelden hiervoor.

Handelsplatform Bitvavo

Een belangrijk onderdeel in deze review is het handelsplatform van Bitvavo. Bitvavo heeft zowel een simpel platform voor de beginners als een meer geavanceerd platform.

Binnen de software voor beginners kunt u eenvoudig bitcoins en andere cryptovaluta’s kopen. U kunt simpelweg het bedrag invullen en vervolgens op kopen drukken: de cryptomunt wordt vervolgens automatisch toegevoegd aan uw account.

Een positief punt binnen de review van het Bitvavo platform is de geavanceerde handelssoftware. De meer geavanceerde handelssoftware bevat meer analysemogelijkheden. U kunt binnen de geavanceerde software het orderboek bekijken en ook diverse indicatoren gebruiken. Hierdoor is dit platform erg geschikt voor de actieve handelaar die winst wilt maken met het snel kopen & verkopen van bitcoins.

In de onderstaande afbeelding ziet u hoe het geavanceerde platform van Bitvavo eruitziet. Zoals u ziet zijn de mogelijkheden binnen het geavanceerde platform erg uitgebreid.

Heb je overigens nog geen account op Bitvavo? Klik dan hier om je aan te melden bij de beste crypto broker van Nederland!

Is Bitvavo betrouwbaar & veilig?

Veel mensen hebben de horrorverhalen wel gelezen van mensen die veel geld hebben verloren met het kopen van bitcoins bij onbetrouwbare partijen. In dit deel van de review onderzoeken we dan ook hoe het zit met de beveiliging van uw Bitvavo account.

Bitvavo account beveiligen tegen hacks

Gelukkig investeert het platform van Bitvavo veel in beveiliging. Dit begint al met de beveiliging van uw account. U kunt uw account extra beveiligingen met twee-factor authenticatie (2FA). Met 2-FA moet elke inlogpoging worden bevestigd door middel van een code die met uw telefoon wordt gegenereerd. Op die manier is het een stuk lastiger voor hackers om toegang te krijgen tot uw account.

Bitvavo houdt bovendien constant in de gaten of er geen verdachte inlogpogingen plaatsvinden. Wanneer u bijvoorbeeld inlogt vanaf een nieuw apparaat of vanaf een nieuwe locatie, dan dient u deze inlogpoging eerst te bevestigen per e-mail.

Er zijn daarnaast ook veel neppe e-mails van Bitvavo in de omloop. Om deze e-mails tegen te gaan, biedt Bitvavo ook een extra beschermingslaag tegen phishing aan. U kunt in uw account een speciale code instellen waarmee alle e-mails afkomstig van Bitvavo worden afgesloten.

Beveiliging van tegoeden

Daarmee stopt de veiligheid van Bitvavo natuurlijk niet. Zo zijn de crypto-fondsen beveiligd met meervoudige handtekeningen en alle kritische informatie wordt opgeslagen onder het hoogste veiligheidsniveau dat er bestaat in Nederland: categorie 4+.

Bitvavo zorgt er met security audits door onafhankelijke partijen voor dat de kwaliteit en veiligheid van de systemen constant op niveau blijft.

Bitvavo beschermt haar rekeninghouders bovendien tegen een mogelijk faillissement door een slimme bedrijfsstructuur. Alle tegoeden van klanten worden namelijk opgeslagen in een losse stichting. Wanneer Bitvavo failliet zou gaan, hebben schuldeneisers geen toegang tot de tegoeden van klanten.

Opslag van crypto’s

Een ander gevaar voor crypto exchanges is een algemene hack waarbij grote hoeveelheden crypto’s worden gestolen. Bitvavo heeft ook veel maatregelen genomen om deze risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.

Het grootste deel van alle aangekochte crypto’s worden namelijk opgeslagen op cold wallets: dit zijn wallets die niet verbonden zijn met het internet. Hierdoor kunnen hackers zelfs bij een hack maar een klein deel van de crypto’s van het bedrijf stelen.

Accountgarantie

Voor Bitvavo is het garanderen van de veiligheid voor crypto activa van gebruikers extreem belangrijk. Daarom heeft de Nederlandse exchange een waterdicht protocol opgesteld waarmee het de geldmiddelen van gebruikers kan waarborgen. Zo worden de digitale activa van gebruikers bewaard in een enorm beveiligde omgeving. Daarnaast zijn de crypto bezittingen van gebruikers ook verzekerd, tot een waarde van maar liefst $255 miljoen.

Bitvavo doet er zelfs nog een schepje boveno. Het nieuwe ‘Bitvavo Account Guarantee’ zal er namelijk voor zorgen dat mensen tot wel 100.000 euro vergoed kunnen krijgen in het geval dat er iemand ongeautoriseerde toegang tot een gebruikersaccount heeft gekregen.

Toezicht op Bitvavo

Bitvavo staat onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Op het kantoor van Bitvavo is constant iemand van de Nederlandsche Bank aanwezig die erop toeziet dat alles volgens de regels gebeurt. Over vijf jaar wil Bitvavo namelijk een volledige banklicentie verkrijgen.

Werkvloer

Het kantoor van Bitvavo is gevestigd op de Keizersgracht 281 in Amsterdam. Al het personeel moet een verklaring van goed gedrag voorleggen en er worden regelmatig trainingen gegeven zodat alle medewerkers weten hoe ze verstadig om moeten gaan met risico’s & gevaren.
Bitvavo neemt ontzettend veel maatregelen om de veiligheid voor haar klanten te garanderen.

Bitvavo app

Ook hebben Bitvavo-accounthouders altijd en overal toegang tot hun accounts en regelen ze alles netjes met de Bitvavo-app voor IOS- en Android-apparaten. De app biedt gebruikers een vriendelijke gebruikerservaring om eenvoudig Bitcoin te kopen en verkopen met een smartphone. Deze mooie en veilige smartphone-app is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van elke handelaar op het gebied van snelheid, eenvoud, stabiliteit, veiligheid en gebruiksgemak. Via de Bitvavo smartphone app stel je eenvoudig alerts in voor specifieke koersdoelen. Zodra de Bitcoin koers een bepaalde prijs bereikt, wordt u hiervan op de hoogte gesteld. De ervaring met de Bitvavo-app is erg goed.