Drie mogelijke redenen waarom Cardano met ruim 26% is gestegen in een week tijd

Cardano (ADA) heeft in de afgelopen week een sterke prijsstijging meegemaakt. De huidige nummer 8 op basis van marktkapitalisatie heeft namelijk een toename van ruim 26% gerealiseerd in de afgelopen 7 dagen. Hoewel de rest van de markt zich ook in een opwaartse beweging bevindt, presteert ADA nog steeds als beste van de top 10.

Charles Hoskinson onthulde onlangs dat zijn nieuwe zorginstelling binnen een maand operationeel zal zijn en ook ADA als betalingsmethode zal accepteren, zoals eerder gemeld door Cryptobenelux.com. Naast deze maatschappelijk interessante ontwikkeling, zijn er ook andere aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden.

De Total Value Locked (TVL) is een van deze aspecten om rekening mee te houden. Uit gegevens van DeFi-Llama blijkt dat de TVL sinds het begin van 2023 met bijna 40% is gestegen. Momenteel is de TVL iets meer van $67 miljoen, waarbij Miniswap het grootste aandeel in handen heeft met ongeveer $27 miljoen. Het is ook vermeldenswaard dat het grootste deel van de stijging ook in de afgelopen 24 uur plaatsvond, toen de TVL met ongeveer 20% omhoogschoot.

Het totale transactievolume op op Cardano gebaseerde DeFi-protocollen is een andere belangrijke statistiek om naar te kijken. Vanaf het begin van dit jaar is het totale transactievolume eveneens hard gestegen. In de afgelopen week is er namelijk een stijging geweest van 57%, terwijl Minswap alleen al een stijging van ongeveer 76% doormaakte. Bovendien is het handelsvolume op gecentraliseerde exchanges omhooggegaan, waarbij er in de afgelopen 24 uur ongeveer $850 miljoen is verhandeld.

Tot slot begint er hype te ontstaan rondom de lancering van de langverwachte algoritmische stablecoin DJED. Tot nu toe is DJED het meest ambitieuze plan voor een algoritmische stablecoin op basis van Cardano en naar verwachting zal de nieuwe stablecoin later deze maand worden gelanceerd.

Gebruikers kunnen ADA naar een smart contractadres sturen op Cardano en in ruil daarvoor kan dezelfde waarde aan DJED worden ontvangen. Ook bestaat er de mogelijkheid om DJED te buren om ADA te ontvangen.

Vorig jaar was echter niet het beste jaar voor algoritmische stablecoins. In mei verloor TerraUSD (UST) namelijk zijn peg met de Amerikaanse dollar waardoor het hele Terra (LUNA)-ecosysteem instortte. Platformen die veel blootstelling hadden aan Terra, zoals Celsius en Voyager, konden hierdoor het hoofd niet meer boven water houden wat heeft geleid tot een faillissementsgolf. Als Cardano kan bewijzen dat DJED een goed werkende algoritmische stablecoin is, kan dit een grote positieve impact hebben om stijgingen van ADA en COTI, waar de stablecoin zal worden uitgegeven.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!