Israëlische effecten regulator publiceert crypto-raamwerk in voorstel

De Israeli Securities Authority (ISA) heeft een raamwerk voorgesteld voor het reguleren van digitale activa. Volgens de toezichthouder is er sprake van blootstelling aan digitale activa van een toenemend aantal Israëlische investeerders en 150 bedrijven die actief zijn in het land.

In januari 2023 werd het voorstel uitgebracht door de toezichthouder waarin het doel wordt omschreven om de dubbele waarde te bereiken door te reageren op de risico’s die gepaard gaan met investeringen in digitale activa. Een ander doel is het geven van de bevoegdheid om een verordening aan te nemen.

De afgelopen jaren heeft de autoriteit meerdere commissies opgericht om de uitgifte van cryptocurrencies te onderzoeken en te reguleren. De ISA hoopt op deze manier dat de ontwikkelingen van de digitale markten in Israël worden bevorderd. de laatste commissie had de taak om het beleid van de autoriteit met betrekking tot digitale activa te onderzoeken.

De definitie van de term effecten is in het voorstel ook gewijzigd om digitale activa die worden gebruikt voor financiële investeringen. Verder is de definitie van digitale activa een digitale weergave van waarde of rechten die worden gebruikt voor financiële investeringen.

Bovendien streeft de autoriteit naar bevoegdheden om toezicht te houden op de digitale activa-industrie, inclusief het stellen van vereisten voor emittenten en tussenpersonen en het opleggen van sancties voor het niet naleven van het kader. Tot 12 februari is er de mogelijkheid op openbaar commentaar te leveren op het document.

In het document blijkt dat de bescherming van beleggers voorrang krijgt door van tussenpersonen in de digitale-activa-industrie te eisen dat zij zich houden aan regels die vergelijkbaar zijn met die welke worden toegepast op tussenpersonen in de traditionele effectenindustrie. Dit is vergelijkbaar met de vereiste om een vergunning te hebben en te voldoen aan normen voor kapitaaltoereikendheid.

Het document erkende daarnaast dat er meerdere unieke kenmerken kunnen worden opgehangen aan verschillende soort tokens, zoals smart contracts en multifunctionele tokens.

Een ander doel van de Israëlische toezichthouder is om de ontwikkeling van de digitale activa-industrie in Israël te vergemakkelijken door de oprichting van digitale activa-exchanges mogelijk te maken. Hierbij moet het mogelijk worden om digitale activa als onderpand te gebruiken.

Verder is er ook aandacht voor de risico’s die verband houden met digitale activa. Er wordt voorgesteld om de ISA de bevoegdheid te geven om in te grijpen bij vermoedens van misstanden bij bijvoorbeeld marktmanipulatie en fraude.

Shira Greenberg, Israëlisch hoofdeconoom, kwam met een lijst aanbevelingen aan bij de beleidsmakers over hoe de wetgeving inzake digitale activa moet worden aangepakt en op welke manier de acceptatie van crypto-valuta kan worden gestimuleerd.

Eind november van vorig jaar riep Greenberg op tot een uitgebreider regelgevingskader dat handelsplatforms en crypto-emittenten op één lijn zou brengen. Volgens haar hebben de regelgevers ook meer macht nodig om toezicht te houden op de sector.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!