‘Verloren Bitcoin’ van QuadrigaCX is plotseling in beweging gekomen

Na jarenlang inactief te zijn geweest, hebben onlangs vijf portefeuilles die gekoppeld zijn aan de inmiddels ter ziele gegane Canadese cryptocurrency-beurs QuadrigaCX, bijna $1,7 miljoen aan Bitcoins uitgewisseld.

Het verhaal achter QuadrigaCX

Een aantal van jullie kennen vast wel het vreemde verhaal achter de ter ziele gegane Canadese cryptocurrency-beurs, maar voor degene die dit verhaal gemist hebben, hier even een korte samenvatting:

QuadrigaCX, voorheen de grootste cryptocurrency-beurs van Canada, had ongeveer 155.000 beursklanten met ongeveer $200 miljoen aan cryptocurrency in beheer. Het bedrijf verloor echter de toegang tot deze activa, toen Gerald Cotten, de oprichter en CEO van het bedrijf, stierf in december 2018 in India.

Ernst and Young, die optreedt als curator voor de nalatenschap van Quadriga, kondigde in februari 2019 aan dat het de controle over ongeveer 100 BTC verloor nadat het per ongeluk de munten naar door Quadriga beheerde cold wallets had gestuurd waartoe het geen toegang meer toe had. Op dat moment was de Bitcoin ongeveer $355.000 (C $470.000) waard.

Cotten zou namelijk alleen toegang hebben tot de privésleutels van de portefeuilles van de beurs. Toen hij in december plotseling stierf, was de beurs dan ook gedwongen om faillissement in te dienen in februari 2019.

Cottens plotselinge dood in India en de verdwijning van miljoenen dollars aan crypto-activa leidden tot complottheorieën die vermoedens bevatten dat Cotten zijn dood in scène had gezet en met het geld was verdwenen. Echter is er nooit enig bewijs geweest dat Cotton zijn dood in scène is gezet. Althans, tot nu toe…

Privésleutels weer teruggevonden?

Zoals gezegd zijn er afgelopen weekend 100 bitcoins, gekoppeld aan QuadrigaCX, overgebracht uit de portemonnees, waarvan werd aangenomen dat niemand er meer toegang toe had. Wat het verhaal nog verdachter maakt is dat de curator van het bedrijf, Ernst and Young, aangegeven heeft dat het de overdrachten niet geïnitieerd.

De bitcoin op deze adressen bleef bevroren tot afgelopen vrijdag, toen de munten op alle vijf de adressen tussen 18.52 uur ET en 19:14 uur ET vertrokken.

Magdalena Gronowska, een faillissementsinspecteur en lid van de crediteurencommissie van Quadriga, zei tevens dat de fondsen niet door EY zijn verplaatst.

In totaal heeft 104,34 BTC ter waarde van ongeveer $1,7 miljoen (C $2,4 miljoen) op het moment van schrijven de portemonnee van Quadriga verlaten. Veel van deze fondsen lijken te zijn verdeeld over verschillende portefeuilles.

De bedragen die vanuit elke portemonnee worden verzonden, komen overeen met de bedragen die in 2019 naar die portemonnee zijn verzonden. De betreffende portemonnees zijn:

Blockchain-speurder Zachxbt zei op Twitter dat de meerderheid van deze fondsen, bijna 70 BTC, naar Wasabi lijkt te zijn gegaan, een Bitcoin mixer. Het is echter onduidelijk waarom dit gebeurd is. Gronowska zei het volgende hierover:

“Faillissementinspecteurs zijn zich ervan bewust dat Quadriga-fondsen zijn verplaatst. Bedankt aan blockchain-onderzoekers voor het volgen van de stromen, we werken aan het verzamelen van meer informatie en ik hoop dat we gestolen fondsen kunnen terugkrijgen.”

De Canada Revenue Agency, de belastinghandhaver van het land, onderzoekt ook de beurs en of het zijn belastingen correct heeft ingediend terwijl het nog in bedrijf was. Een persoon die bekend is met de zaak zei dat het CRA-onderzoek het belangrijkste probleem was dat de faillissementsprocedure niet voortzette.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!