Politieke donaties van FTX van $73 miljoen kunnen worden teruggevraagd

Na de ineenstorting van FTX en de faillissementsaanvraag op 11 november, bestaat er nu het risico dat $73 miljoen aan politieke donaties worden teruggeroepen om de schuldeisers van de exchange terug te betalen, aldus een rapport van Bloomberg.

Online gaan er geruchten rond dat de voormalig CEO van FTX en zijn leidinggevenden miljoenen dollars hebben gedoneerd aan politici en super-PAC’s om de regels van de industrie te beïnvloeden. Er wordt aangenomen dat Sam Bankman-Fried, Ryan Salame en Nishad Singh hoge bijdragen leverden aan de Republikeinse en Democratische partijen in de Verenigde Staten. Politici die hebben geprofiteerd van de vrijgevigheid van FTX bevinden zich nu in een moeilijke situatie aangezien er een mogelijkheid bestaat dat het geld moet worden terugbetaald.

Sommige politici hebben zich inmiddels al aangemeld om hun geld te doneren om afstand te nemen van de deal. de Democratische leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, Hakeem Jeffries en Dick Durbin, hebben volgens Bloomberg het geld dat ze hadden gekregen van FTX al een goede doelen gegeven. John Hoeven, Republikeinse senator uit North Dakota, gaf ook $11.600 uit aan het Leger des Heils.

Ondanks de pogingen om zich van FTX te distantiëren, kan de curator de wetgevers nog steeds eisen om hun donaties terug te betalen. Advocaat bij Carlton Fields, Ilan Nieuchowicz, beweert dat een van de cruciale beslissende criteria is of de rechtbank concludeert dat de ineenstorting van FTX fraude of frauduleuze opzet vormde. Bijna alle donaties die verband houden met de mislukte uitwisseling kunnen worden teruggevorderd als dat zou worden vastgesteld.

Faillissementsadvocaten zeggen echter dat het terugkrijgen van campagnefondsen een moeilijke en langdurige procedure kan zijn. Dit komt omdat het terug betalen bedrag afhangt van een groot aantal federale en staatswetten en hun oordeel over de vraag of geld de moeite waard is om na te streven.

Naar verluidt zou Sam Bankman-Fried beloofd hebben $1 miljard extra te geven aan de presidentsverkiezingen voor 2024 voor de ineenstorting van FTX. Sommigen noemden hem zelfs de volgende George Soros. In Delaware is een document ingediend waar het hoofdkantoor van FTX US is gevestigd. Het is volgens dit document mogelijk dat de exchange meer dan 1 miljoen schuldeisers heeft gehad, wat in tegenstelling staat tot de 100.000 schuldeisers die eerder gemeld waren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!