Europese Commissie vereist rapportage van crypto-transacties in nieuw voorstel

Bedrijven die crypto-diensten aanbieden aan inwoners van de Europese Unie moeten zich houden aan de regels voor belastingaangifte om de gaten in de belastingontduiking te dichten. De Europese Commissie heeft namelijk in een nieuw voorstel vereist dat aanbieders van crypto-activadiensten van elke omvang en geografische locatie de transacties van in de EU gevestigde klanten rapporteren aan de belastingautoriteiten. De Europese Commissie schreef het volgende:

“De belastingautoriteiten beschikken momenteel niet over de nodige informatie om de opbrengsten te controleren die worden verkregen door het gebruik van crypto-activa, die gemakkelijk over de grenzen heen worden verhandeld. Dit beperkt hun vermogen om ervoor te zorgen dat belastingen effectief worden betaald ernstig, wat betekent dat Europese burgers belangrijke belastinginkomsten mislopen.”

Volgens gegevens van de Europese Commissie bedroeg het verschil in verwachte en geïnde belasting op belastbare goederen en diensten binnen de EU in 2020 93 miljoen euro, wat 9,1% is van de totale verwachte omzet. Naar verachting zou het innen van belasting op crypto-activiteit in de EU zou een extra € 2,4 miljard ($ 2,5 miljard) aan inkomsten kunnen opleveren.

De wetgeving zal alle crypto-activa die worden uitgegeven op een decentraliseerde manier, inclusief stablecoins en non-fungible tokens, bestrijken. Ook stelde de Commissie voor om de grensoverschrijdende activiteiten van vermogende particulieren te monitoren als middel om de gegevens uit te breiden die door de belastingautoriteiten worden gebruikt om kansen te voorkomen om rijkdom voor belastingambtenaren te verbergen.

Het voorstel zal nu zijn weg vinden naar de bureaus van beleidsmakers in het Europees Parlement. Daarnaast zal een unanieme goedkeuring van vertegenwoordigers van de staten in de Europese Raad nodig zijn voordat de nieuwe regels van kracht kunnen worden. Het doel is om de nieuwe regels vanaf 2026 in te laten gaan.

Het voorstel voor de belastingrapportage omtrent cryptocurrency is formeel de achtste in een reek richtlijnen over administratieve samenwerking. Dit maakt deel uit van het 2020-pakket van de EU van 25 initiatieven om het belastingproces aan te passen aan nieuwe technologieën. DAC8 vormt een andere pijler van de groeiende crypto-activawetgeving van de EU, naast het kader in de Markets in Crypto-Assets-regelgeving en antiwitwasregels.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!