Bank of Spain lanceert experiment met groothandel-CBDC

Onlangs heeft de Bank of Spain onthuld dat het zijn eigen experimentele programma zal lanceren met een groothandel in CBDC. Op 5 december is er een document uitgegeven dat het digitale tokenprogramma aankondigde. Hierin werd uitgelegd dat de instelling de medewerking zoekt van bedrijven in de branche die hun voorstellen hierover kunnen formuleren.

Volgens de instelling houdt het programma geen verband met de lopende inspanningen van de Europese Unie op het gebied van onderzoek naar de digitale euro. De haalbaarheid an het gebruik van een dergelijke valuta vaststellen en de voordelen testen die daaruit voortkomen zijn namelijk de doelen van het nieuwe programma.

Tot 31 januari kunnen de voorstellen door de bank worden ontvangen, waarna de bank elk van de voorstellen zal evalueren voor mogelijke selectie. De geselecteerde voorstellen moeten worden uitgevoerd in een periode van maximaal negen maanden, beginnend op 3 april en de voltooiing wordt geschat op 29 december 2023. Volgens het selectieprocesdocument kan de bank echter uitstel verlenen afhankelijk van verschillende factoren.

De meeste experimenten en proeven op het gebied van CBDC’s worden uitgevoerd hebben vooral betrekking op het figuur van een universele valuta. De Bank of Spain heeft ook aangegeven geïnteresseerd te zijn in een groothandelsvaluta die bedoeld is om te helpen bij de afwikkeling van financiële transacties tussen bankinstellingen.

Het programma dat is gedefinieerd in het openbare document waarin de experimenten worden beschreven, geeft drie hoofdtaken die moeten worden voltooid: de simulatie van transacties met behulp van de CBDC op groothandelsniveau, het experimenteren met de combinatie van de CBDC en de liquidatie van financiële activa, en de analyse van de mogelijke voordelen en nadelen die voortvloeien uit de implementatie van een groothandel CBDC in vergelijking met traditionele methoden.

Verder zijn er geen details gegeven over de toekomst van een hypothetische groothandelsvaluta in Spanje of over de intentie om een vergelijkbare valuta te implementeren voor interbancaire transacties.