Europese Commissie suggereert dat cryptobelastingen €2,4 miljard zou kunnen opleveren

Een voorstel van de Europese Commissie voor het belasten van crypto schat dat belastingen op cryptocurrency maar liefst €2,4 miljard kunnen opleveren, volgens een uitgelekt ontwerp.

Het voorstel, dat deze week door de Commissie zal worden goedgekeurd, beweert de “regelgevende kloof” te dichten en mogelijkheden voor belastingontduiking voor crypto-investeerders weg te nemen en ervoor te zorgen dat lidstaten een belastingtekort kunnen vermijden.

Crypto-serviceproviders in de EU zullen volgens het ontwerp moeten rapporteren aan de nationale belastingautoriteiten, waarin cryptocurrency worden gedefinieerd als activa die “op een gedecentraliseerde manier worden uitgegeven, evenals stablecoins en bepaalde non-fungibele tokens.”

Uitzonderingen voor “een beperkt netwerk en bepaalde utility tokens” daargelaten, vallen cryptocurrency die gebruikt worden als betaal- of investeringsmiddel onder de regelgeving.

Het definiëren van het belastbare feit op cryptomarkten zal waarschijnlijk een uitdaging blijven naarmate de onderhandelingen over het voorstel zich ontwikkelen in de EU-instellingen. Maar door zich in de richtlijn op dienstverleners te richten, zullen autoriteiten gemakkelijker toegang hebben tot de nodige informatie van cryptogebruikers, aangezien de Commissie probeert de “administratieve lasten” voor de industrie te minimaliseren.

Richtlijn geen verordening

Aangezien het voorstel een richtlijn is in tegenstelling tot een verordening – zoals het geval is voor belastingaangelegenheden in de EU – hebben de lidstaten de vrijheid om te beslissen hoe ze de bepalingen implementeren. Het komt ook overeen met internationaal erkende normen voor rapportage over cryptobelasting zoals gedefinieerd in het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling dat in oktober is gepubliceerd.

Uit een oudere versie van het verkregen document blijkt dat de richtlijn van toepassing zou zijn geweest op zowel gecentraliseerde als gedecentraliseerde platforms. De nieuwste versie verwijdert dit onderscheid echter en stelt dat de regels van toepassing zijn op gereguleerde dienstverleners op het gebied van crypto-activa.

Dit deelt cryptocurrency op in de reeks richtlijnen van de EU inzake administratieve samenwerking, waarin wordt uiteengezet hoe lidstaten bepaalde informatie voor belastingdoeleinden moeten rapporteren. Aangezien het beleid inzake directe belastingen niet over het hele blok is geharmoniseerd, zorgen de richtlijnen voor belastingaangifte ervoor dat burgers de belasting in andere landen niet ontduiken.

Het document geeft aan dat sommige regels al in 2025 van toepassing zouden worden, en de meeste in 2026.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!