De ineenstorting van FTX is ‘een Lehman-moment’ voor crypto

Janet Yellen is de merikaanse Minister van Financiën. Zij noemde de ineenstorting van FTX “een Lehman-moment” voor de crypto industrie. Hiermee verwijzen ze naar de ineenstorting van de Lehman Brothers-bank die de wereldwijde financiële crisis van 2008 inluidde.

De minister sprak op de Dealbook Summit van de New York Times over crypto en de FTX crash. Volgens Yellen is crypto tegenwoordig groot genoeg waardoor investeerders aanzienlijke schade hebben geleden. Met name de mensen die niet erg goed op de hoogte zijn van de risico’s die ze lopen, en dat is heel erg volgens Yellen. 

“Dit is een industrie die echt adequate regelgeving nodig heeft en die heeft het niet”, zei Yellen. Ze verklaarde verder dat de ministerie er consequent op heeft aangedrongen om hiaten in de regelgeving te dichten. Het fiasco omtrent FTX en het omvallen van meerdere crypto exchanges heeft geen betere illustratie kon geven, voegde Yellen eraan toe. 

Eerder dit najaar adviseerden het ministerie van Financiën en de Financial Stability Oversight Council, een commissie van regelgevers waarvan Yellen voorzitter is, beide om de handhaving van de huidige financiële wetten met betrekking tot digitale activa voorafgaand aan de FTX-instorting te blijven handhaven. Dat falen heeft de wettelijke en regelgevende controle op de sector alleen maar vergroot.

De FSOC raadde het Congres ook aan om meerdere nieuwe wetten goed te keuren om mogelijke hiaten in de regulering van crypto bedrijven aan te pakken, waaronder “regelgevende arbitrage”, waarbij bedrijven zoals FTX zichzelf positioneren buiten de traditionele regelgevende rijstroken.

De FTX crash geen gevolgen voor banken

Yellen herhaalde eerdere verklaringen van bank regelgevers door het gebrek aan blootstelling van crypto aan de banksector te benadrukken. Dat zag ze als iets positiefs. Volgens de minister van financiën is het mooie van een ineenstorting, zoals we die zagen bij FTX, is dat deze niet is overgeslagen naar de banksector. Toezichthouders op het bankwezen zijn zeer voorzichtig geweest.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!