Grootste Russische bank gaat Ethereum en Metamask ondersteunen

Ruslands grootste bank Sber heeft aangekondigd Ethereum (ETH) en MetaMask te ondersteunen op zijn eigen blockchain. De aankondiging werd gedaan tijdens de eerste internationale bijeenkomst van deelnemers aan de zakelijke blockchainindustrie – georganiseerd door Sber Blockchain Laboratory.

De nieuwe functionaliteit brengt smart contracts en gedecentraliseerde financieringsmogelijkheden (DeFi) naar de openbare blockchain van Sber bank. Het platform zal de kosteloze transfers van smart contracts tussen de twee blockchains mogelijk maken. In de aankondiging wordt vermeld:

“Sber’s blockchain platform laat deelnemers tokens uitgeven en smart contracts creëren. En integratie met de informatiesystemen van de bank maakt het mogelijk om betalingen in smart contracts met behulp van roebels uit te voeren.”

Daarnaast zal Sber, (formeel Sberbank genaamd) ontwikkelaars, ondernemingen en andere bankinstellingen samenbrengen in marktonderzoek en de ontwikkeling van zakelijke apps. Het bankbedrijf, dat grotendeels in handen is van de staat, kreeg onlangs groen licht om zijn eigen stablecoin met de naam Sbercoin te lanceren – die in juni op de markt kwam. In het persbericht wordt verteld:

“Het blockchainplatform zal ook zorgen voor integratie-interactie met een van de populairste MetaMask wallets, waarmee gebruikers operaties kunnen uitvoeren met tokens en smart contracts op basis van de Sber-blockchain.”

MetaMask werd onlangs bekritiseerd voor het verzamelen van IP en Ethereum wallet adressen op transacties.

De grotendeels Russische bank is optimistisch over Web3

De directeur van Sberbank Blockchain Laboratory, Alexander Nam, vertelde:

“Gezien de snelle ontwikkeling van Web3, en hierdoor de platforms die verschillende blockchainprotocollen ondersteunen steeds meer gevraagd zouden worden, zal Sber ontwikkelaars, bedrijven en financiële instellingen kunnen verenigen, zowel in het kader van gezamenlijk marktonderzoek als bij de ontwikkeling van praktische zakelijke toepassingen.”

De Russische regering is de meerderheidsaandeelhouder in Sber – met een optie van 50% +1 aandeel. De aankondiging volgt op recente opmerkingen van de Russische president Poetin ter ondersteuning van de blockchain-ruimte. Tijdens een door Sberbank georganiseerde conferentie zinspeelde Poetin op de ontwikkeling van een wereldwijd betalingssysteem op basis van blockchaintechnologie en cryptocurrencies.

Poetin noemde het nieuwe systeem op basis van een blockchain “vrij van inmenging door derde landen”, verwijzend naar de verlammende sancties tegen zijn land vanuit het Westen. Sber was grotendeels het doelwit van de ingrijpende sancties toen Rusland Oekraïne binnenviel.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!