Deze banken kunnen in problemen komen door FTX-Alameda problemen

Na recent onderzoek is het nu duidelijk voor vervolgers wat de relaties zijn tussen handelsfirma Alameda Research en cryptobeurs FTX. Er is ontdekt dat Alameda het belangrijkste bedrijf is dat de activiteiten van FTX ondersteunt, waaronder rekeningen, overschrijvingen, handel, etc. Dit gebeurde sinds FTX zich in 2019 afsplitste van Alameda.

Dit werd gedaan omdat banken over het algemeen niet bereid zijn om samen te werken met cryptocurrency-bedrijven als FTX. Door deze constructie kon Sam Bankman-Fried via Alameda Research toegang krijgen tot gereguleerde banken. Klanten stuurden overboekingen naar FTX via aan Alameda gelieerde banken; maar deze zelfde banken kunnen nu echter in de problemen komen omdat ze de overboeking van fondsen toegestaan hebben.

Via Alameda toch toegang voor FTX

FTX kon geld van klanten ontvangen via Alameda door klanten de opdracht te geven overboekingen te doen via Alameda-rekeningen bij Silvergate Capital, Signature Bank, Trust Bank en anderen. Sommige klanten van FTX bleven dit jaar overschrijvingen via Alameda sturen, zoals Bloomberg op 29 november meldde.

De regeling tussen Alameda en FTX veroorzaakte echter problemen in de administratie en het beheer. Het gaf aanleiding tot bezorgdheid over de mogelijke wanverhouding tussen de fondsen van klanten als gevolg van transacties tussen de twee bedrijven. SBF gelooft dat mensen meer dan 8 miljard dollar naar Alameda overmaakten.

Banken kunnen in problemen komen

De nalevingsprocedures van de banken zullen zeker meer aandacht krijgen van aanklagers en toezichthouders. In feite gaf Sam Bankman-Fried aan dat overschrijvingen die bedoeld waren voor de cryptobeurs mogelijk naar het zusterbedrijf Alameda zijn gegaan. FTX’s nieuwe CEO John J. Ray III, belast met het toezicht op het faillissement, beweerde dat hij nog nooit “zo’n complete mislukking van bedrijfscontroles en zo’n complete afwezigheid van betrouwbare financiële informatie heeft gezien als hier gebeurde.”

Intussen verklaarde een vertegenwoordiger van Silvergate dat de bank volgens haar beleid geen commentaar geeft op klanten of hun activiteiten. Alma Angotti, een voormalige handhaver bij de SEC en het Ministerie van Financiën, zei echter dat de regeling banken in gevaar brengt als ze van de opzet afwisten.

“Het is in elk boek een zeer slechte praktijk en risicobeheer om uw klantenfondsen te vermengen met tegenpartijfondsen en andere fondsen. Dit is een gecompliceerde reeks feiten en het is op dit moment moeilijk te zeggen wat er is geschonden. Het is slecht risicomanagement en op zijn minst slordig.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!