Een domino effect, als gevolg van het omvallen van FTX

De ondergang van de crypto exchanges FTX houdt al 2 weken lang de crypto markt in zijn greep. De gevolgen zijn ook te voelen in andere cryptobedrijven. Voorbeelden hiervan zijn BlockFi en Genesis die hun opname stop moesten zetten. In totaal hebben 16 bedrijven een halt op opnames toegeroepen.

Het stopzetten van transacties is slecht nieuws. Het betekent dat de desbetreffende bedrijven niet genoeg activa paraat hebben staan om alle klanten te betalen wanneer zij hun crypto van het platform af halen. Een aanvraag voor faillisement lijkt waarschijnlijk.

Het ineenstorten van de Terra blockchain zorgde eerder dit jaar ook al voor een aantal cryptobedrijven die hun deuren moesten sluiten. Celsius Netwerk, Babel Finance, Voyager Digital en Three Arrows Capital werden direct of indirect geraakt. 

BlockFi en Genesis in nood

BlockFi, een crypto-geldschieter, stopte op 10 november de mogelijkheid voor klanten om geld op te opnemen. Er werd verwezen naar het gebrek aan duidelijkheid rond de situatie van FTX. BlockFi erkende later zijn “aanzienlijke blootstelling” aan FTX.

Vorige week kondigde Genesis, een grote financiële crypto bedrijf, aan delen van zijn dienst stop te moeten zetten. Dit door de extreme ontwrichting van de markt en het verlies van vertrouwen in de sector als gevolg van de FTX-implosie. Eerder dit jaar leed het bedrijf honderden miljoenen dollars aan verliezen na het faillissement van Three Arrows Capital.