IMF: Afrikaanse landen moeten kiezen voor meer regulatie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Afrikaanse landen opgeroepen om te kiezen voor meer crypto-regelgeving. Hierbij verwees het naar de recente ineenstorting van FTX. Het IMF vroeg in een blog van 22 november om meer regulering van de Afrikaanse crypto-markten, welke de snelst groeiende markt is ter wereld.

Het IMF gaf aan dat de ineenstorting van FTX, ooit de op twee na grootste cryptocurrency-exchange ter wereld, en de daling van crypto-prijzen aanzetten tot hernieuwde oproepen tot meer consumentenbescherming en regulering van de crypto-industrie. Het IMF zei het volgende:

“Het reguleren van een zeer volatiel en gedecentraliseerd systeem blijft een uitdaging voor de meeste regeringen, waarbij een evenwicht nodig is tussen het minimaliseren van risico’s en het maximaliseren van innovatie.”

Slechts een kwart van de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara hebben crypto gereguleerd terwijl tweederde enkele beperkingen heeft ingevoerd, aldus het IMF. Aan de andere kant hebben zes landen crypto verboden. Het gaat hier om Kameroen, Ethiopië, Lesotho, Sierra Leone, Tanzania en de Republiek Congo.

Het IMF beweerde dat Afrika een van de snelst groeiende crypto-markten ter wereld is, waarbij het verwees naar gegevens van Chainalysis. Het continent moet echter nog een hoge mate van acceptatie ervaren, met crypto-transacties die halverwege 2021 een piek van $20 miljard per maand bereiken. In het rapport stond het volgende:

“Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika hebben het grootste aantal gebruikers in de regio. Veel mensen gebruiken crypto-activa voor commerciële betalingen, maar hun volatiliteit maakt ze ongeschikt als waardeopslag.”

Ook uitte het IMF zijn bezorgdheid over het gebruikt van digitale activa bij illegale activiteiten of het omzeilen van lokale regels om kapitaaluitstroom te voorkomen. Het IMF zei bovendien dat wijdverspreide acceptatie van crypto-activa de effectiviteit van het monetaire beleid zou kunnen ondermijnen. Hierdoor kunnen risico’s voor de financiële en macro-economische stabiliteit ontstaan.

“De risico’s zijn zoveel groter als crypto als wettig betaalmiddel wordt aangenomen, zoals de Centraal-Afrikaanse Republiek onlangs deed. Als crypto-activa door de overheid worden aangehouden of geaccepteerd als betaalmiddel, kan dit de overheidsfinanciën in gevaar brengen.”

De waarschuwing van het IMF komt omdat de plotselinge uitval van crypto-exchange FTX schokgolven heeft veroorzaakt in de hele branche. De besmetting bleef zich verspreiden met als meest recente gevolgen de crypto-exchange Liquid, BlockFi, Genesis en Gemini. De ineenstorting va FTX heeft ook de crypto-prijzen doen dalen. Bitcoin handelt momenteel namelijk rond het laagste niveau in twee jaar tijd.