Parlementsleden in Rusland willen een staat-gerunde exchange lanceren

Wetgevers in Rusland hebben een plan bedacht waarmee het land een door de staat gerunde crypto-exchange kunnen creëren. Volgens Vedomosti zijn leden van de Doema, het Russische parlement, begonnen met het ontwikkelen van een ontwerp-amendement dat het creëren van een nationale crypto-exchange in Rusland inhoudt.

Vedomosti is een lokaal mediakanaal dat een bron citeerde die zich dicht bij de Doema bevindt. De bron beweerde dat de gesprekken over de exchange al sinds november aan de gang zijn. Ook werd er beweerd dat parlementsleden de kwestie hadden besproken met marktdeelnemers die waarschijnlijk Russische spelers zijn in de crypto-industrie.

Een parlementslid en lid van de Commissie Economische Politiek van de Doema, bevestigde dat het ontwerp-amendement was besproken. Sergey Altukhov werd door Vedomosti geciteerd en hij verklaarde het volgende:

“Het slaat nergens op om te zeggen dat cryptocurrencies niet bestaan. Maar het probleem is dat [crypto] in een grote stroom circuleert buiten de regelgeving van de overheid om. Dit vertegenwoordigt miljarden roebels aan verloren begrotingsinkomsten – in de vorm van onbelaste inkomsten.”

Er zijn echter aanzienlijke struikelblokken die de voortgang van het voorstel kunnen vertragen. Volgens de bonnen waren het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank niet aanwezig bij de vergaderingen. Parlementsleden hopen in de plaats daarvan hun voorstellen in een document te bundelen en ter discussie voor te leggen aan de regering en aan de Centrale Bank.

Vanwege de Internationale sancties zijn Russische bedrijven hard getroffen. Sommige bedrijven hebben al geëxperimenteerd met crypto-aangedreven transacties, waardoor handelaren banken en het SWIFT-systeem kunnen omzeilen.

De positie van de Russische Centrale Bank vormt hierbij het grootste struikelblok. De toezichthouder heeft namelijk een fel standpunt tegen crypto ingenomen en weerlegt resoluut het idee om crypto in de Russische economie toe te laten.

Het plan om een nationale crypto-exchange te creëren zou handelsfirma’s echter in staat stellen om zonder beperkingen te betalen en betalingen te ontvangen van buitenlandse partners. De exchange wordt door parlementsleden gezien als een facilitator voor bedrijven die geïmporteerde goederen aan binnenlandse klanten proberen te leveren.

Het idee om een nationale crypto-exchange te lanceren in Rusland is niet een nieuw idee. In juni werden er namelijk gesprekken gevoerd om de Moscow Exchange een crypto-handelsplatform te laten runnen.