Overname FTX door Binance gaat niet door

Cryptovalutabeurs Binance maakte onlangs bekend dat zij hun concurrent FTX zouden overnemen. Na nader onderzoek van Binance hebben zij vermeld het niet over te willen nemen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat FTX zich schuldig maakte aan misbruik van geld van klanten. Verder bleken overheidsinstanties onderzoek te doen naar het fondsenbeheer van FTX. Al deze redenen hebben geleid tot het terugtrekken van Binance uit de deal.

Liquiditeitsproblemen bij FTX

De deal werd oorspronkelijk gesloten door Binance en FTX omdat FTX kampte met plotselinge liquiditeitsproblemen. Dit was opmerkelijk, omdat Binance zelf had bijgedragen aan de ondergang van FTX. Binance-ceo Changpeng Zhao besloot al zijn FTX-cryptomunten die in zijn bezit waren te verkopen vanwege de geldproblemen waarmee FTX kampte. Dit deed hij uit angst dat de FTX-cryptomunten waardeloos zouden worden. Door deze plotselinge verkoop van Changpeng Zhao verloor de FTX-cryptomunt veel waarde in zeer korte tijd.

Daling van de cryptokoersen

Het cryptonieuws stond vol met verschillende speculaties over de cryptokoersen na het afblazen door Binance van deze deal. Toen de deal werd aangekondigd waren er al lichte dalingen in verschillende koersen. Deze dalingen hebben zich verder uitgebreid na het definitief stopzetten van de deal. Zo verloor Bitcoin weer een vijfde aan waarde, maar ook andere cryptomunten zoals Ethereum, XRP en DogeCoin verloren flink.

Cryptokenners benadrukken allemaal het feit dat de problemen van FTX niet helemaal bekend zijn. Er is weinig transparantie, dat is kenmerkend voor de cryptowereld. Daarom gaan veel mensen af op geruchten die zij horen. Als gevolg van deze geruchten zullen mensen stoppen met crypto kopen en halen mensen die geïnvesteerd hebben hun tegoeden weg bij de cryptobeurs. Doordat investeerders hun tegoeden hebben weggehaald is FTX nog verder in de problemen gekomen.

Is dit het einde van crypto?

Nu Binance niet de redder van FTX zal zijn, zijn er een aantal scenario’s mogelijk. Het kan zijn dat iemand anders FTX wil overnemen, of FTX gaat failliet en moet zijn zaken afwikkelen. Dit zijn de twee uiterste scenario’s. Er is ook een tussenscenario mogelijk, omtrent FTX eigenaar Sam Bankman-Fried. Dit scenario draait om het verkopen van andere cryptomunten die Sam Bankman-Fried in zijn bezit heeft. Alleen zullen koersen van de munten die hij zal verkopen door deze verkoop onder druk komen te staan.

Binance stelt dat iedere keer als een grote speler binnen een branche omvalt, consumenten hier de dupe van zijn. Dit blijkt weer uit de impact die de val van FTX heeft. Echter heeft de cryptomarkt in de afgelopen jaren bewezen veerkrachtig te zijn. Door de veerkrachtigheid van de cryptomarkt denken cryptokenners dat de problemen die spelen bij FTX niet het einde van crypto zal betekenen. Zij vinden juist dat door het complete stelsel dat is ontstaan om de grote cryptomunten heen, zoals Bitcoin en Ethereum, meerdere bedrijven, beurzen en fondsen in de problemen kunnen komen. De grote munten zullen evengoed blijven doordraaien ondanks de problemen die ontstaan op de omringende markt.

De val van FTX en de geweigerde overname door Binance zal de komende tijd zijn effecten behouden op de cryptobeurzen. Door de veerkrachtigheid van de cryptokoersen zal er binnenkort hoogstwaarschijnlijk weer een stijgende lijn te vinden zijn bij de waarde van veel munten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!