New York wil dat VS-wetten op de lokale wetten in NYC lijken

In de nasleep van de ineenstorting van FTX nam de hoofdinspecteur van New Yorkse Department of Financial Services (DFS) deel aan een landelijke discussie over regelgeving. Adrienne Harris is namelijk van mening dat toekomstige federale crypto-wetgeving de regelgevingsregimes van de staat niet mag overschrijven.

Harris stelde tijdens haar toespraak voor dat wetgevers in Washington het regelgevingsregime van de staat New York nader moeten bekijken. Ze gaf het volgende aan:

“We zouden graag willen dat er op nationaal niveau een kader komt dat lijkt op wat New York heeft, omdat ik denk dat het zichzelf bewijst als een zeer robuust en duurzaam regime.”

Harris voegde eraan toe dat er behoeft is aan meer regelgeving en niet minder. Ze haalde het uitgebreide registratieproces in New York aan als argument, waaronder de beoordeling van de organisatiestructuur van het bedrijf, de geschiktheid van haar leidinggevenden, financiële overzichten en antiwitwas- en know-your-customer-regimes als garantie voor de financiële veiligheid van investeerders.

Het hoofd virtuele valuta van de NYDFS, Peter Marton, herinnerde het publiek eraan dat FTX nooit een BitLicense heeft gekregen om in de staat te opereren. De BitLicense van de staat New York werd geïntroduceerd in 2015 en is moeilijk te verkrijgen. Eric Adams, de burgemeester van de stad New York, had zelfs harde kritiek op de moeilijkheidsgraad van de licentie. Adams staat namelijk bekend als een pro-crypto-burgemeester en wil van New York City het centrum van de cryptocurrency-industrie maken.

De DFS heeft in juni 2022 regelgevende richtlijnen vrijgegeven voor door Amerikaanse dollars gesteunde stablecoins. Een stablecoin moet volgens het raamwerk aan het einde van elke werkdag volledig worden gedekt door reserves en de uitgever moet een vooraf door de DFS goedgekeurd aflossingsbeleid hebben dat de houder het recht geeft om de stablecoin in te wisselen voor Amerikaanse dollars.