CBDC’s hebben globale wetgeving nodig volgens EU-commissaris

EU-commissaris Paolo Gentiloni heeft op maandag gezegd dat digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) een netwerk van internationale deals zouden kunnen vereisen om te voorkomen dat door de staat gesteund geld inbreuk maakt op de soevereiniteit van andere landen. De EU overweegt momenteel een digitale versie van de euro, maar moet ontwerpkwesties onder ogen zien, zoals hoe het zal werken voor grensoverschrijdende betalingen. Gentiloni sprak op een conferentie over de digitale euro, georganiseerd door de Commissie en de Europese Centrale Bank. Hier zei hij het volgende:

“Hoe voorkom je het risico van inbreuk op de soevereiniteit van andere rechtsgebieden door middel van een digitale valuta… terwijl je een digitale valuta ontwikkelt met wereldwijde ambitie, zoals de digitale euro zal zijn?”

“Dit brengt natuurlijk de mogelijkheid met zich mee om specifieke overeenkomsten te sluiten met andere jurisdicties die dit soort dimensies reguleren.”

De groep van zeven grote geïndustrialiseerde landen waarschuwden in oktober 2021 dat degenen die digitale versies van fiat-valuta’s ontwikkelen, op hun hoede moeten zijn om op de tenen van andere rechtsgebieden te trappen. Ook hebben beleidsmakers van de EU het risico verhoogd dat een te gemakkelijke toegang vanuit vanuit het buitenland de valuta zou kunnen ondermijnen, vergelijkbaar met de dollarisering van staten die Amerikaanse valuta aannemen zonder toestemming van de Federal Reserve.

Daarnaast heeft het Internationaal Monetair Fonds de mogelijkheid geopperd van een internationaal CBDC-platform dat grensoverschrijdende betalingen zou kunnen vergemakkelijken. Momenteel worden die geplaagd door kosten en vertragingen.

De opmerkingen van Gentiloni op de conferentie in Brussel hebben onmiddellijk een reactie uitgelokt. De Bahama’s is een van de weinige landen die al een eigen CBDC heeft uitgerold, namelijk de Sand Dollar. John Rolle, gouverneur van de Bahama’s’ centrale bank, vertelde het volgende:

“Het is van cruciaal belang dat elk grensoverschrijdend initiatief, genomen met betrekking tot het werk aan CBDC’s, een inclusieve benadering weerspiegelt van de behoeften die zullen worden geuit door de Bahama’s en kleine landen in deze arena.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!