Wat is er nodig voor een bullish ommekeer in de cryptomarkt?

Het mag duidelijk zijn dat de bearish periode in de cryptomarkt een periode is waar we allen zo snel mogelijk uit willen klimmen, maar de grote vraag is echter wat hiervoor nodig is. Welke (macro) factoren moeten er veranderen om de Bitcoin koers, en daarmee de gehele cryptomarkt, uit het dal te tillen? Hieronder hebben we, volgens ons, de belangrijkste factoren uiteengezet.

Adoptie binnen de Fintech-sector

Om te beginnen is het uiteraard belangrijk voor de sector om de adoptie van cryptocurrencies te vergroten. Ondanks de enorme vooruitgang die we de afgelopen jaren hebben geboekt, zijn de voordelen van cryptocurrencies nog niet beschikbaar voor de meeste mensen. Mensen willen cryptocurrencies gebruiken voor grensoverschrijdende overschrijvingen, bankieren en gedecentraliseerde financiële protocollen (DeFi), maar toegankelijke infrastructuur die veel gebruikers kan verwelkomen is nog niet gebouwd.

Momenteel is het gebruik van crypto ingewikkeld – en het staat ver af van wat de meeste mensen gewend zijn. Het beheren van privésleutels, het verifiëren van transacties en het vermijden van fraude en hacken is misschien een tweede natuur voor doorgewinterde cryptocurrency-gebruikers, maar het blijft een groot struikelblok voor degenen die minder ervaren zijn.

Er is een groot gat in de markt voor onboarding van de gemiddelde persoon in cryptocurrency. Als fintech bedrijven cryptotransacties in hun producten gaan opnemen en het voor klanten gemakkelijker maken om cryptocurrencies te gebruiken, kan de adoptie van blockchain groeien. Naarmate de crypto-infrastructuur gebruiksvriendelijker wordt, zullen meer individuen de waarde ervan inzien en in de cryptomarkt investeren, wat resulteert in een gunstige feedback-loop.

Enkele bedrijven zijn het potentieel van cryptocurrency gaan inzien en brengen producten uit die het gebruiksvriendelijker maken. Begin 2020 stond PayPal gebruikers toe crypto te storten en op te nemen in hun persoonlijke portemonnee, wat een grote stap was in de richting van het normaliseren van cryptobetalingen. Meer recentelijk werd Revolut – een grote digitale bank – door de Financial Conduct Authority geregistreerd om cryptodiensten aan te bieden in het Verenigd Koninkrijk.

De meest veelbelovende ontwikkeling moet echter misschien nog komen. Robinhood bereidt zich voor op het uitbrengen van zijn eigen niet-bèta-portemonnee, die de zogenaamde “meme stock” manie van begin 2021 en de daaropvolgende Dogecoin-rally aanwakkerde. Vorige maand kregen 10.000 vroege gebruikers toegang tot de bètaversie van de portemonnee; een volledige lancering staat gepland voor 2022. Gebruikers zullen meer dan 20 cryptocurrencies kunnen verhandelen via de gedecentraliseerde exchange aggregator van 0x zonder kosten te betalen. Gebruikers zullen hun portemonnee ook kunnen verbinden met DeFi-protocollen en rendement verdienen op hun activa.

In wezen worden bull runs aangedreven door adoptie, en de nieuwe portemonnee van Robinhood zou de gamechanger kunnen zijn kunnen zijn om de volgende generatie gebruikers binnen te halen.

De Bitcoin halvering

De meeste investeerders in de cryptomarkt hebben vast wel gehoord van de zogenaamde Bitcoin halving (of halvering). Sommigen geloven dan ook dat er een correlatie bestaat tussen het begin van een nieuwe bullmarkt en het feit dat het Bitcoin protocol zijn mining beloningen halveert om de 210.000 blokken. Als dit patroon doorzet, zal het waarschijnlijk toekomstige grote bull runs voorspellen.

BTC/USD grafiek met Bitcoin halvering data (Bron: TradingView)

Na de eerste halvering op 28 november 2012 steeg Bitcoin met meer dan 7.000%. De tweede halvering op 9 juli 2016 deed de waarde van Bitcoin met meer dan 2.800% stijgen, en na de laatste halvering op 11 mei 2020 nog eens 600 procent.

De meest waarschijnlijke verklaring voor de halveringspieken die ongeveer elke vier jaar zijn opgetreden is een eenvoudige vermindering van het aanbod. Als het aanbod van een goed afneemt terwijl de vraag constant blijft, stijgt de prijs volgens de economische theorie. Met andere woorden, wanneer beloningen worden gehalveerd, neemt ook de motivatie om te verkopen af.

In dit tempo zal de volgende halvering van de Bitcoin naar verwachting eind februari 2024 plaatsvinden. Opmerkelijk is dat bij elke volgende halvering de hoeveelheid Bitcoin minder snel stijgt, en de tijd tussen de halvering en de piek toeneemt. Dit komt waarschijnlijk omdat de liquiditeit in de Bitcoin-markt is toegenomen, waardoor de invloed van aanboddalingen afneemt.

De halveringsthese is dat de komende halvering van 2024 de eerste zou kunnen zijn die plaatsvindt onder een sombere macro-economische achtergrond, die centrale banken niet kunnen repareren. Als dit werkelijkheid wordt, zou het moeilijk zijn voor risicovolle activa zoals crypto om te stijgen, zelfs met een afnemend crypto-aanbod.

Een ommekeer van het beleid vanuit de Federal Reserve

Een einde aan de monetaire verkrappingsmaatregelen van de Federal Reserve is één van de meest besproken potentiële positieve factoren voor de cryptomarkt en andere risicovolle activa geweest. De Fed verhoogt momenteel de rente om de inflatie te bestrijden, die volgens haar zal blijven stijgen. Wanneer de prijzen voor artikelen, grondstoffen en energie onaanvaardbaar hoge niveaus bereiken, grijpen centrale banken in door ze te verlagen om schade aan hun economieën op lange termijn te voorkomen.

In theorie zou een verhoging van de rente moeten leiden tot een verminderde vraag naar goederen en diensten. Als de kosten van het lenen van geld te duur worden, prijzen ze minder levensvatbare en efficiënte bedrijven uit, wat een domino-effect veroorzaakt dat de prijzen van essentiële goederen zou moeten verlagen.

De Federal Reserve, aan de andere kant, wil de rente alleen verhogen totdat de 2% inflatiedoelstelling van de Fed is bereikt. Dat doel bereiken zou echter wel eens moeilijker kunnen zijn dan het lijkt. Elke keer dat de Fed de rente verhoogt, maakt dat het moeilijker voor mensen met schulden zoals hypotheken om hun schulden af te betalen. Als de rente te snel stijgt of voor langere tijd te hoog blijft, zullen hypotheekhouders uiteindelijk massaal in gebreke blijven, met als gevolg een soortgelijke vastgoedzeepbel als de Grote Financiële Crisis van 2008.

De Fed zal binnenkort op enig moment haar rentebeleid moeten wijzigen, zodat ze de economische groei kan stimuleren. Deze rugwind zou een aanzienlijk positief effect moeten hebben op de cryptomarkt. Het is echter moeilijk te weten wanneer de Fed zou kunnen omkeren, maar de meeste deskundigen voorspellen dat het ergens na het eerste kwartaal van 2023 zal zijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!