Rusland gaat elektriciteit leveren aan miners in Kazachstan

Miners in Kazachstan hebben al langere tijd problemen met elektriciteit. Zo zijn er vorig jaar 200 bedrijven gestopt met minen door een elektriciteitstekort. Rusland schiet nu te hulp: ze zijn bereid Kazachstan te voorzien van de extra elektriciteit die nodig is voor het minen van crypto. Met behulp van nieuwe contracten staat dit vast; het elektriciteit komt rechtstreeks van de enorme Inter RAO centrale in Rusland.

Kazachstaanse miners krijgen elektriciteit uit Rusland

Kazachstaanse crypto-miningbedrijven kunnen voor hun energie-intensieve apparaten elektriciteit krijgen uit het Russische buurland. Om deze wijziging mogelijk te maken zal het contract dat is getekend tussen de twee samenwerkende landen moeten worden aangepast.

Volgens de Russische financiële mediagroep RBC heeft de regering in Moskou al diverse bevelen gegeven en is begonnen met het maken van plannen om de levering van elektriciteit voor Kazachstan’s crypto-mining industrie te beheren.

Door een tekort in het afgelopen jaar zijn er in januari bijna 200 mining bedrijven stilgelegd. Kazachstan verwachtte dat zijn elektriciteitstekort zou oplopen tot 600 megawatt door de stijgende vraag tijdens de kille wintermaanden. Daarentegen heeft de Russische energiegigant in de eerste negen maanden van 2021 overwogen om Kazachstan extra te bevoorraden.

Met de nieuwe regelingen zal Inter RAO, dat nu een sterke positie heeft op de export en import van energie in Rusland, elektriciteit in Kazachstan kunnen verkopen via overeenkomsten die rechtstreeks met de mining sector van het land worden gesloten tegen commerciële voorwaarden.

Onlangs hebben wetgevers in Nur-Sultan wetgeving opgesteld ter beperking van wat zij “ongecontroleerd gebruik van energie door ‘grijze’ miners” noemen. De nieuwe verordening beoogt de mining bedrijven die zijn geregistreerd bij het Astana International Financial Center (AIFC) te verminderen. Als de wetgeving wordt aangenomen, zouden ook alleen contracten met datacentra welke binnenlandse licenties hebben, internationale entiteiten toestaan te minen.

Kortom, er was een groot elektriciteitstekort in Kazachstan. Hierdoor kwamen ook miners in problemen te zitten en zijn er in januari bijna 200 mining bedrijven stilgelegd. Daarentegen kwam daar Rusland om de hoek kijken: Rusland gaat elektriciteit leveren aan Kazachstan om hen van deze problemen af te helpen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!