Ethereum inflatie sterk gedaald sinds Merge

Sinds de Ethereum (ETH) Merge, waarop Ethereum is overgestapt naar Ethereum 2.0, op 15 september is er data vrijgekomen van ultrasound.money omtrent de uitgave van nieuwe tokens op het Ethereum 2.0 netwerk. Zo geeft het blockchain data platform vrij dat de token uitgave van Ethereum 2.0 met 95% is gedaald ten opzichte van Ethereum 1.0. 

Tijdens de Merge is Ethereum overgegaan van een Proof of Work (PoW) netwerk naar een Proof of Stake (PoS) netwerk. Hierbij bestaat het netwerk niet langer uit miners die tokens proberen te vergaren maar uit validators die door middel van het staken van minimaal 32 ETH stemrecht krijgen in het netwerk. In de overgang naar Ethereum 2.0 zijn er ook andere aanpassingen ingevoerd, zoals het verbranden van tokens tijdens het uitvoeren van on-chain transacties. Dit betekent dat als het netwerk meer gebruikt wordt er ook meer tokens verbrand worden wat zorgt voor een afname in het totaal circuleren aanbod. 

Vergelijking van token inflatie tussen Ethereum en Bitcoin

Uit rapporten van ultrasound.money is vrijgekomen dat een week na de Merge we al een sterke reductie zien in het aantal tokens dat vrijgegeven wordt op het netwerk. In Figuur 1 is weergegeven hoe de token inflatie verhoudt tussen Ethereum 2.0, Bitcoin (BTC) en Ethereum 1.0 (PoW). Hier valt direct op dat Ethereum 1.0 een relatief hoge inflatie had van +3.79% coins per jaar, Bitcoin zit al een stuk lager met +1.72% en Ethereum 2.0 is bij uitstek het laagst met +0.20% coins per jaar. Hieruit wordt direct duidelijk dat de Merge al een grote impact heeft op het netwerk en de inflatie van het netwerk met 95% is gereduceerd. 

Figuur 1: Uitgave van nieuwe tokens op Ethereum 2.0, Bitcoin en Ethereum 1.0 (PoW) (bron; ultrasound.money)

Effect van Ethereum Merge op de koers

Een lage inflatie van het circulerend aanbod van een netwerk is positief voor de lange termijn koers van het netwerk. De vraag naar de onderliggende token van een netwerk, in dit geval Ethereum, hoeft dan maar minimaal te stijgen om al een positieve impact te zien op de koers. Veel investeerders en gebruikers van Ethereum zijn daarom erg enthousiast over de merge en verwachten mogelijk een hogere koers op de langere termijn.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!