Schenkingswet in Zuid-Korea zorgt voor belasting op airdrops

Volgens de laatste informatie uit Zuid-Korea, wil het ministerie van Strategie en Financiën een nieuwe schenkingswet invoeren op airdrops voor crypto-activa. Vandaag reageerde het ministerie op de interpretatie van de belastingwet voor vrij overdraagbare cryptocurrencies. Ook ging het in op welke aspecten precies worden belast. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën gaf het volgende aan:

“De vrije overdracht van vermogen is een ‘schenking’ onder de Successie- en schenkingswet. In dat geval wordt schenkingsbelasting geheven bij de derde aan wie het virtueel goed gratis wordt overgedragen”.

In de crypto-ruimte zijn airdrops populair, vanwege het feit dat holders van een bepaalde digitale valuta beloond worden. Airdrops vinden specifiek plaats op het moment dat de bestaande blockchain wordt omgezet in een nieuwe of tijdens het deponeren van virtuele activa op een blockchain-netwerk. Mogelijk wordt ook staking onderworpen aan de schenkingswet, omdat hier ook sprake is van een beloning door het inzetten van activa.

Lokale nieuwspublicaties van Zuid-Korea suggereren dat de belastingen op de meerwaarden uit virtuele activa in 2025 zullen beginnen. Het schenken van virtuele activa zal echter nog onder de huidige juridische wetgeving vallen.

De schenkingsbelasting in Zuid-Korea is van toepassing op alle objecten van economische waarde die in geld kunnen worden omgezet. De schenker moet binnen drie maanden na ontvangst schenkingsrechten aanvragen. Dit kan ergens tussen de 10% en 50% van de totale waarde van de ontvangen geschenken zijn. Een ambtenaar binnen de belastingsector zei het volgende:

“In het geval van een gratis schenking van virtuele activa, is het principe natuurlijk het onderwerpen van belasting”.

Het ministerie van Strategie en Financiën merkte daarnaast op:

“Of een specifieke virtuele activatransactie onderworpen is aan schenkingsrechten of niet, moet worden bepaald met inachtneming van de transactiesituatie, zoals of het een tegenprestatie is of dat daadwerkelijke eigendom en winst worden overgedragen.”

Om airdrops uit te sluiten van schenkingsrechten, moet dit worden versterkt door middel van aanvullende wetgeving.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!