Bithumb DEX

Ethereum en Solana zijn minder gedecentraliseerd dan gedacht

Bij een blockchain-netwerk draait het allemaal om decentralisatie. Maar wat nou als een groot deel van de nodes van twee grote blockchains gehost worden bij dezelfde gecentraliseerde datacenters? Dit is precies wat een recentelijk onderzoek van Messari uitwijst.

In een nieuw onderzoek van Messari werd namelijk duidelijk dat van 65% van de Ethereum-nodes in gecentraliseerde datacenters, tweederde afkomstig is van drie grote dataproviders van webservices. Zo zijn Hetzner, OVH en Amazon Web Services goed voor 69% van alle nodes in datacenters. Bovendien is het gecombineerde aandeel van Amazon hier 53,7%. Messari tweette het volgende:

“Crypto moet decentraliseren.

Drie grote cloudproviders zijn verantwoordelijk voor 69% van de 65% van de Ethereum-nodes die in datacenters worden gehost.

Van de geschatte 95% van de Solana-nodes die worden gehost in datacenters, wordt 72% gehost bij dezelfde cloudproviders als Ethereum.”

Solana en Ethereum hebben hetzelfde probleem

Zoals in de tweet al wordt aangegeven, is Ethereum (ETH) niet de enige die een ‘decentralisatie-probleem’ heeft. Volgens de tweet wordt namelijk ongeveer 95% van alle nodes op Solana (SOL) gehost in datacenters en, interessant genoeg, wordt 72% daarvan ook gehost door de eerder genoemde aanbieders.

Dat gezegd hebbende, lijken Solana-nodes meer de voorkeur te hebben voor Hetzner, dat 42% van alle gecentraliseerde blockchain-nodes bezit. Amazon Web Services daarentegen bezit minder dan 3% van Solana’s nodes.

Het onderzoek roept echter de vraag op of Amazon Ethereum op de een of andere manier zou kunnen manipuleren, gezien de concentratie van 1.487 van 4.653 actieve nodes die het in zijn ‘handen’ heeft. Het is dan ook interessant om te weten of Amazon in staat zou zijn om bepaalde DeFi-applicaties op Ethereum uit te schakelen als het dit zou willen.

Ethereum heeft “recht op bescherming”

Het is vermeldenswaard dat het een buitengewoon goed moment is om deze gegevens vrij te geven, aangezien Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, vandaag een verbale aanval op XRP lanceerde. Vitalik zei dat de cryptocurrency zijn “recht op bescherming” heeft verloren, zonder uit te leggen wie het moet beschermen.

Als Ethereum zelf echter zo’n “recht op bescherming” heeft, dan zou de cryptowereld zich waarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken over de schijnbaar buitensporige concentratie van nodes in handen van één webserviceprovider.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN