CEO van FTX beschrijft de drie grootste use-cases van cryptocurrencies

De chief executive officer van het bekende platform voor cryptoderivaten FTX, Sam Bankman-Fried, benadrukte in een recente Twitter-thread drie belangrijke use-cases voor digitale activa. Hij gaf dan ook aan dat cryptocurrencies meer zijn dan alleen speculatieve activa.

Bankman-Fried liet eerst zien hoe gemakkelijk en goedkoop het is om directe betalingen te doen met behulp van digitale activa door twee verschillende rekeningen aan te maken en een overboeking tussen hen te starten. Hij gaf aan dat traditionele methoden voor het overmaken van geld duur zijn en dat het dagen kan duren voordat ze zijn verwerkt. Hij tweette het volgende:

“Ik ging $50 van Bob naar Alice sturen. Ik klikte op ‘verzenden’ om 8:19:33 uur. Om 8:19:45, toen ik naar Alice ging, was de $50 al geland. De vergoeding die ik betaalde was $0,0002: ongeveer 2% van een cent.”

De CEO gaf verder aan dat de snelheid en het gemak van tokenoverdrachten kunnen worden toegepast op de aandelenmarkt, waardoor een minder risicovolle structuur voor de industrie ontstaat. Hij zei het onderstaande:

“Op FTX kan iedereen bestellingen rechtstreeks naar de beurs sturen; in aandelen kunnen alleen de rijkste handelaren. Dat betekent dat u alle afwikkelingsrisico’s van tussenpersonen kunt omzeilen.

Maar er is nog een reden waarom blockchain helpt. Stel dat u aandelen tokeniseert. In plaats van twee dagen te wachten om te vereffenen, kun je [Apple’s token met USD-token] gewoon omwisselen op een blockchain.

Wat, onthoud, ongeveer 10 seconden duurt en ongeveer $0,0002 kost. Geen resterende afwikkelingsonzekerheid of risico. Dus blockchain kan een eenvoudigere, meer rechtvaardige en minder risicovolle marktstructuur en afwikkeling creëren.”

Vervolgens merkte Bankman-Fried op hoe cryptocurrencies interconnectiviteit tussen sociale-mediaplatforms kunnen creëren. Hij gaf het volgende aan:

“Door een onderliggende publieke keten voor berichten te gebruiken, hebben we verschillende netwerken compatibel gemaakt. Je kunt elk platform gebruiken en toch met al je vrienden op elk platform praten.

Uw berichten en netwerk zijn van u: u kunt platforms verplaatsen en behouden. Nieuwe platforms kunnen vanuit de keten lezen/schrijven, de netwerkeffecten erven en echte concurrentie mogelijk maken. En elk platform kan moderatiebeslissingen nemen, dus er is in ieder geval diversiteit aan meningen.”

Het hoofd van FTX besloot zijn thread met betrekking tot de use-cases van cryptocurrencies door te benadrukken dat de drie hierboven genoemde slechts het topje van de ijsberg zijn. Hij sloot af met:

“Ik zag dat blockchain een grote impact heeft op betalingen, overmakingen, marktstructuur en sociale media. En deze lijst is niet uitputtend; er zijn talloze gebieden waarop blockchain kan innoveren. Ik heb nog niet echt gesproken over DeFi [gedecentraliseerde financiën] of Web3-gaming.”