Europese Centrale Bank onthult plannen voor regulatie van cryptocurrencies

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuwe macroprudentiële beoordeling onthuld die een beeld schetst van de zorgen van Europa over cryptocurrencies. Het document raakt aan onderwerpen als de rol van stablecoins, de milieurisico’s van Proof-of-Work-consensus en het gebied van gedecentraliseerde financiën.

Ecologische problemen van crypto

Op dit moment staan ​​de staatsautoriteiten van de Europese Unie voor een keuze die vergelijkbaar is met de situatie in de autosector, of ze een PoS-consensus willen aanmoedigen, die de rol krijgt van de crypto-versie van elektrische auto’s, of focus inspanningen op het beperken of verbieden van PoW, wat wordt vergeleken met conventionele auto’s.

De analogie is inderdaad relevant, aangezien PoW-cryptocurrencies de besparingsemissies van de meeste landen en de wereldwijde nettobesparingen door het stimuleren van de overgang naar elektrische auto’s al elimineren.

Een “geen actie”-benadering door overheidsfunctionarissen is dus mogelijk, maar onwaarschijnlijk. Politieke actie door de autoriteiten, of het nu gaat om openbaarmakingsvereisten, een koolstofbelasting op cryptotransacties of eigendom, of een volledig verbod op mining, is echter een meer realistische optie.

DeFi-dilemma

Het DeFi-segment van de cryptocurrency-markt heeft speciale aandacht gekregen van de ECB, die vraagtekens zette bij de echte decentralisatie ervan. Onder verwijzing naar de holdingstructuur van Uniswap (UNI) als voorbeeld, verklaarde de regelgever dat de concentratie van de meeste tokenaanbiedingen in de handen van een klein aantal mensen, en het feit dat elk DeFi-protocol menselijke tussenkomst vereist, ertoe zou kunnen leiden dat alle houders, DAO’s en DeFi projectteams onder die regelgeving vallen. Het gaf het volgende aan:

“Bijvoorbeeld, 80% van het totale aanbod in omloop van Uniswap’s governance token UNI is in handen van het team, vroege investeerders en tokenhouders met een saldo van meer dan 1 miljoen UNI. Verder bezit 1% van de totale tokenhouderadressen ongeveer 97% van de totale tokenvoorraad.”

De veiligheid en duurzaamheid van stablecoins

Ook stablecoins zijn niet over het hoofd gezien. De toezichthouder heeft verklaard dat naarmate de DeFi-sector is geëvolueerd, stablecoins, oorspronkelijk bedoeld als parkeerplaats voor crypto-liquiditeit, steeds geavanceerder zijn geworden in hun gebruik en vormen en als gevolg daarvan hebben ze elke zweem van stabiliteit verloren.

Het is zover gekomen dat het hele begrip “stabiel” op zijn kop is gezet en zelfs algoritmische stablecoins worden nu als effecten beschouwd, ook al hebben ze geen onderpand, aldus de ECB. Aan het einde van zijn manifest-review riep de toezichthouder op tot dringende regulering van het stablecoins-segment om een ​​herhaling van de Terra-zaak te voorkomen, evenals de hele cryptomarkt in het algemeen.